VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

11.29. Ūkio viceministras: Lietuvai svarbu neužsidaryti savo kieme

Briuselyje ketvirtadienį ir penktadienį vyksta Konkurencingumo tarybos posėdis, kur ES valstybių ekonomikos ministrai patvirtins tarybos išvadas dėl ES pramonės strategijos ir diskutuos dėl ES kosmoso programos.

Kaip Eltai teigė Ūkio ministerijos Viešųjų ryšių ir protokolo skyriaus vyriausioji specialistė Rūta Serapinaitė-Audickė, svarbiausias posėdžio darbotvarkės klausimas - diskusija dėl ES bendrosios rinkos ateities. 
„Prieš 25 metus sukurta bendroji rinka tapo pagrindu konkurencingai ES ekonomikai, atvėrė naujas galimybes įmonėms, vartotojams ir darbuotojams. Tačiau protekcionizmo tendencijos neaplenkė ir Europos, todėl diskusijoje Briuselyje Lietuvos atstovai pasisakys už atvirą Europos ekonomiką“, - informavo R. Serapinaitė-Audickė.
Ministrų diskusijoje dalyvausiantis ūkio viceministras Marius Skuodis Eltai teigė, kad Lietuvai svarbu neužsidaryti savo kieme ir išsilaikyti bendrojoje rinkoje. 
„Lietuva - viena iš tų šalių, kurios sėkmingai išnaudoja ES bendrosios rinkos potencialą. Šiandien visiems tarsi savaime suprantama, kad nesustodami kertame Europos valstybių sienas, studijuojame kitų Europos šalių universitetuose, keliaudami ES skambiname mažesnėmis kainomis nei kada nors anksčiau, kad Lietuvoje pagamintos produkcijos randame ne tik Rygos, bet ir Madrido parduotuvėse“, - Eltai sakė M. Skuodis.
ES Konkurencingumo taryboje taip pat vyksta diskusijos dėl ES kosmoso politikos ateities, kuriose svarbiausias dėmesys skiriamas ES kosmoso programų - „Copernicus“, GALILEO ir EGNOS - teikiamai ekonominei naudai ir jų finansavimui.
Įgyvendinant programą „Copernicus“ į orbitą yra paleisti septyni Žemės stebėjimo palydovai „Sentinel“, kurie nuolat stebi Žemę ir teikia vertingų duomenų su saugumu susijusių situacijų arba klimato kaitos valdymui. GALILEO palydovai užtikrina Europos palydovinės navigacijos paslaugas. Europos geostacionarinė navigacinė tinklo sistema (EGNOS) yra naudinga daugeliui sričių: aviacijai, kelių, geležinkelių ir jūrų transportui, matuojant ir sudarant žemėlapius, žemės ūkiui.

Atgal