VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

01.04. Susidomėjimas parama verslo pradžiai kaime – milžiniškas

Nauja ir supaprastinta parama verslo pradžiai kaimo vietovėse sulaukė didžiulio susidomėjimo. Paskirsčius paramos lėšas ir įgyvendinus verslo projektus, bus sukurta mažiausiai kone 200 naujų darbo vietų regionuose.

Svarstantys apie nuosavą verslą kaime, 2018 m. gruodį Nacionalinei mokėjimo agentūrai (NMA) galėjo teikti paraiškas gauti iki 16 tūkst. Eur savo verslo idėjai įgyvendinti.

Toks modelis, kai paramos gavėjui bus išmokama vienkartinė 16 tūkst. Eur išmoka verslui pradėti, bus išbandytas pirmą kartą, tačiau akivaizdu, kad pareiškėjams jis pasirodė labai patrauklus.

Per kiek daugiau nei mėnesį trukusį paraiškų pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 m. programos (KPP) priemonės „Ūkio ir verslo plėtra“ veiklos srities „Parama ekonominės veiklos pradžiai kaimo vietovėse“ taisykles, kai išmoka verslo planui įgyvendinti yra ne didesnė kaip 16 tūkst. Eur, buvo pateikta 454 paraiškos, jose prašoma paramos suma viršija 7 mln. Eur.

 „Supaprastinus paramos teikimo sąlygas domėjimasis ja išaugo kelis kartus. Toks sprendimas akivaizdžiai pasiteisino. Esu įsitikinęs, kad įgyvendinus smulkaus verslo projektus, padaugės tvarių darbo vietų kaimiškose vietovėse, kaip tai ir numatyta Vyriausybės programoje“, – komentavo žemės ūkio ministras Giedrius Surplys.

Jo teigimu, šiais metais planuojama didinti lėšų sumą, kuri bus skiriama paramai verslo pradžiai.

Nors pasibaigusio šaukimo paraiškose prašoma 7 mln. Eur paramos, jam buvo skirta 1,6 mln. Eur ES ir valstybės biudžeto lėšų. Kadangi visiems projektams lėšų neužteks, parama bus teikiama atsižvelgiant į paraiškų pirmumo eilę. Ši bus sudaryta apskaičiavus pareiškėjų atitikties atrankos kriterijams balus.

NMA informuoja, kad paramos paraiškų pirmumo eilė sudaroma per 30 darbo dienų nuo jų rinkimo laikotarpio pabaigos. Eilė bus skelbiama agentūros svetainėje prie informacijos apie priemonę, nurodant paraiškos registracijos numerį ir skirtą atrankos balų skaičių.

 

Primename, kad 2018 m. lapkritį paraiškas teikė norintys pradėti verslą kaimo vietovėse ir gauti paramą iki 40 tūkst. Eur teikė paraiškas. Susidomėjimas šia priemone taip pat buvo didžiulis.

NMA duomenimis, pagal KPP priemonės „Ūkio ir verslo plėtra“ veiklos sritį „Parama ekonominės veiklos pradžiai kaimo vietovėse“, kai paramos suma – iki 40 tūkst. Eur, yra pateiktos 589 paraiškos. Iš viso prašoma išmokėti 22,7 mln. Eur paramos sumą.

Šiam paraiškų surinkimo etapui buvo skirta 3,4 mln. Eur paramos lėšų, tad pareiškėjų prašoma paramos suma daugiau kaip 6 kartus viršija veiklos sričiai skirtąją paramos sumą. Paraiškų gauta itin daug, tad parama bus teikiama atsižvelgiant į paraiškų pirmumo eilę, kuri bus suformuota pagal pareiškėjų atitiktį atrankos kriterijams.

Vienas pagrindinių reikalavimų gauti 16 tūkst. arba 40 tūkst. Eur paramą verslo pradžiai yra darbo vietų steigimas ir išlaikymas. Jeigu sėkmingai bus įgyvendinti visi pasibaigusių šaukimų projektai, kaimiškose vietovėse bus sukurta mažiausiai 185 naujos darbo vietos.

Atgal