VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

01.12. Ministras ramina: SGD terminalas Kaliningrade Lietuvai nekelia jokios grėsmės

Rusijos suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalas Kaliningrade Lietuvos energetiniam saugumui nekelia jokios grėsmės, sako energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas.

„Buvo daug spekuliacijų apie dujų tranzito per Lietuvą nutraukimo galimybes. Pirmiausia reikia pasakyti, kad terminalo Klaipėdoje vertė po šio įvykio pakilo žymiai. Tai yra mes galime kalbėti apie 2–3 kartus didesnę šio terminalo vertę, jeigu mes kalbame net ir apie teorinę galimybę, kad dujų tiekimas į Kaliningradą per Lietuvą būtų nutrauktas“, – „Žinių radijo“ laidoje „Pozicija“ sakė Ž. Vaičiūnas.

Pasak jo, jeigu, kalbant hipotetiškai, dujų tiekimas į Kaliningradą per Lietuvą būtų nutrauktas – o tokia galimybė ir buvo pademonstruota – būtų nutraukiamas tiekimas ir pačiai Lietuvai, nes dalį dujų per rinką vis dar perkame iš Rusijos „Gazprom“.

„Tai reiškia, kad, esant tokiam scenarijui, mes turime pilną galimybę apsirūpinti per savo terminalą Klaipėdoje, kuris užtikrina nuolatinį tiekimą mūsų gyventojams. Ir tai aiškiai parodo, kad gruodį Seime priimtas sprendimas dėl ilgalaikio SGD dujų tiekimo per šį terminalą užtikrinimo ir po 2024 metų yra racionalus ir strategiškai apgalvotas žingsnis“, – teigė Ž. Vaičiūnas.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas atidarė pirmąjį Rusijos SGD terminalą-saugyklą. Maršalo Vasilevskio vardu pavadintą terminalą Kaliningrade valdys Rusijos dujų milžinė „Gazprom“. Taip Rusija siekia apeiti dujų tranzitą per Lietuvą.

Maskvos sprendimą iš dalies lėmė noras sumažinti dujų tranzito į Kaliningradą grėsmes, Europos Sąjungai didinant pastangas sumažinti energetinę priklausomybę nuo Rusijos, kalboje sakė V. Putinas.

„Interfax“ pranešė, kad „Gazprom“ generalinis direktorius Aleksejus Mileris pademonstravo V. Putinui galimybę nutraukti dujų tranzitą į Kaliningradą per Lietuvą ir pakeisti jį SGD iš naujojo terminalo.

„Gazprom“ atstovų teigimu, naujasis SGD terminalas Kaliningradui tieks iki 2,7 mlrd. kubinių metrų dujų per metus.

Lietuva 2014 metų spalį į šalį atplukdytą SGD laivą-saugyklą Lietuva nuomoja iki 2024 metų iš norvegų „Hoegh LNG“. Tai leido panaikinti priklausomybę nuo vienintelio dujų tiekėjo iš Rusijos. Seimas pernai gruodžio viduryje pritarė, kad Lietuva turi nusipirkti SGD laivą-terminalą.

Atgal