VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

01.12. Lenkija: kaimyninei Lietuvai lenkai pakišo kiaulę

Dainius Ručinskas
LŽS narys

Praeitieji metai Lietuvai atnešė nemalonų siurprizą. Prieš pat Kalėdas euroatlantinė sąjungininkė Lenkija nutraukė kiaulių ir kiaulienos importą į kaimyninę Lietuvą. Neleidźiama importuoti kiaulieną ir kiaules pppiš antrosios (“raudonosios”) AKM zonos, tai yra iš teritorijų, kuriose randama kritusių nuo maro šernų. Į šią zoną patenka Šiaurės Rytų, Vidurio Lietuva ir dalis pietinių mūsų šalies sričių.
Kaip “Ūkininko patarėjo” laikraščiui sakė Lietuvos kiaulių augintojų asociacijos, UAB “Norsvin Lietuva” direktorius Jonas tarybos pirmininkas Žultauskas, lenkiškas draudimas jau sukrėtė Lietuvą.Ne tik augintojus, bet ir perdirbėjus.
“Sukeltas sąmyšis mažoje, išbalasuotoje rinkoje. Kur dabar dėti tą Lenkijoje numatytą parduoti kiaulieną? Blaškytis po visą ES ir visiems siūlyti?Tokia prekė pigi. Mums tiesiogine pasakymo reikšme numovė kelnes” - sako J.Žultauskas.
Norėdama įtikinti lenkus persigalvoti, Lietuva išrideno “sunkiąją artileriją” . Lietuvos premjeras Saulius Skvernelis nusprendė kalbėtis su Lenkijos ministru pirmininku Mateuszu Jakubu Morawieckiu. Lietuvos deleguotas už sveikatą ir maisro saugą atsakingas Europos Komisijos narys Vytenis Povilas Andriukaitis skambina net įkaitusiais telefonais Lenkijos vyriausybei, rašo laiškus lenkų žemes ūkio ir kaimo plėtros ministrui, bet atsakymų nesulaukia.
VĮ “Versli Lietuva” Eksporto departamento direktorius Aivaras Knieža teigia, kad Lenkijos nurodytos priežąstys nepakankamos, kad būtų galima uždrausti kiaulių ir jų skerdenų importą iš Lietuvos.
Europos Komisija išnagrinės, ar Varšuva elgiasi teisingai , garbingai. Prekybinis protekcionizmas - ne naujiena daugelyje žemės ūkio ir maisto pramonės sektorių. Mėsos rinka - ne išimtis. Reikia tartis su lenkais.
Lietuva eksportuodavo į Lenkiją palyginti nedideli kiekį kiaulienos - apie 3 tūkst. tonų, bet tai maždaug pusė viso kiaulienos eksporto. Per dešimt 2018 m. mėnesių į kaimyninę šalį buvo išvežta 150 tūkst. kiaulių (91 tūkst. skerdžiamų, apie 60 tūkst. paršelių).

Atgal