VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

Išankstinė pensija. Kas žinotina?

Dr. Antanas Petrauskas

Socialinių problemų analitikas

Šalies ekonomikos nuosmukis į ilgalaikio nedarbo spąstus patekusius priešpensinio amžiaus bedarbius, turinčius būtinąjį stažą valstybinei socialinio draudimo senatvės pensijai gauti, verčia rinktis išankstinę senatvės pensiją, taip išvengti psichologinio diskomforto ir nelikti be pragyvenimo šaltinio.

Išanktinės senatvės pensijos gavėjai

Valstybinių socialinio draudimo senatvės pensijų išankstinio mokėjimo įstatymo nustatyta, kad tokia pensija skiriama asmenims, kurie atitinka visas šias sąlygas: 1) kreipimosi dėl išankstinės senatvės pensijos paskyrimo dieną jiems iki senatvės pensijos amžiaus yra likę ne daugiau kaip 5 metai; 2) turi ne mažesnį kaip 30 metų pensijų draudimo stažą); 3)per pastaruosius 12 mėnesių iki kreipimosi dėl išankstinės senatvės pensijos buvo registruoti ir tebėra bedarbiai; 4) negauna kitų valstybinio socialinio draudimo, valstybinių, šalpos pensijų (išskyrus šalpos pensijas, mokamas namuose neįgaliuosius slaugantiems asmenims), užsienio valstybės pensijų, nuolatinių pensinio pobūdžio išmokų už asmens darbo pobūdį (valstybinės signatarų rentos, artistų rentos, kompensacijos už ypatingas darbo sąlygas ir pan.), mokamų iš valstybės ar „Sodros“ biudžetų, kitų pensijų išmokų, neteko darbingumo periodinės kompensacijos, šalpos kompensacijos, nedarbo draudimo išmokos ar priešpensinės bedarbio išmokos; 5) nedirba pagal darbo sutartį, narystės ar tarnybos pagrindu, nėra individualių įmonių savininkai, ūkininkai ar jų partneriai, nesiverčia kita individualia veikla, neturi verslo liudijimų, taip pat negauna užsienyje pajamų, susijusių su darbo santykiais.

Beje, motinoms, kurios pagimdė ir išaugino iki 8 metų 5 ir daugiau vaikų, taip pat tėvams (įtėviams), kurie ne mažiau kaip 15 metų slaugė namuose neįgalius savo vaikus (įvaikius), jeigu šie jų vaikai (įvaikiai) buvo pripažinti neįgaliaisiais iki 18 metų, bei asmenims, kurie ne mažiau kaip 15 metų slaugė namuose neįgaliuosius, kuriems nustatytas specialus nuolatinės slaugos poreikis, išankstinė senatvės pensija gali būti paskirta, jeigu kreipimosi dėl jos skyrimo dieną minėti asmenys turi ne mažesnį kaip 15 metų pensijų draudimo stažą.

Asmenims, kurie iki kreipimosi dėl išankstinės senatvės pensijos skyrimo buvo pripažinti nedarbingais ir atitinka išvardytas 1-2 ir 4-5 išankstinės senatvės pensijos skyrimo sąlygas, tokia pensija skiriama, jeigu jie buvo nepertraukiamai registruoti bedarbiais paskutinius 12 mėnesių, iki buvo pripažinti nedarbingais, ir jeigu jie, tapę darbingais, vėl užsiregistravo ir yra registruoti bedarbiais iki pat kreipimosi dėl išankstinės senatvės pensijos skyrimo dienos.

Visais atvejais išankstinė senatvės pensija skiriama tik mūsų šalies piliečiams bei leidimą joje nuolat gyventi turintiems asmenims.

Pensijos dydis ir įtaka kitoms pensijoms

Išankstinė senatvės pensija skiriama ir mokama nuo tos dienos, kurią turintis teisę gauti šią pensiją asmuo kreipėsi į teritorinį „Sodros“ skyrių dėl jos skyrimo ir mokama už praėjusį mėnesį.

Apskaičiuojant išankstinės senatvės pensijos dydį, vadovaujamasi jau minėtu įstatymu, Valstybinių socialinio draudimo pensijų įstatymu ir šių pensijų skyrimo ir mokėjimo nuostatais. Taigi išankstinė senatvės pensija apskaičiuojama kaip senatvės pensija, bet vėliau ši pensija mažinama po 0,4 proc. už kiekvieną visą mėnesį, asmeniui likusį iki senatvės pensijos amžiaus.

Taigi asmeniui, kuriam išankstinė senatvės pensija bus paskirta likus 5 metams iki senatvės pensijos amžiaus, iki teisės į senatvės pensiją įgijimo paskirtoji išankstinė senatvės pensija sumažės vos ne ketvirtadaliu – 24 proc.

Asmeniui paskirtos išankstinė senatvės pensija indeksuojama didinant draudžiamąsias pajamas ir (ar) bazinę pensiją. O paskirtos išankstinės senatvės pensijos mokėjimas nutraukiamas šiais atvejais: 1) asmeniui, sukakus senatvės pensijos amžių; 2) paskyrus kitą pensiją ar išmoką; 3) išvykus nuolat gyventi į užsienį (jeigu tarptautinėse sutartyse nenumatyta kitaip).

Visais atvejais paskirtas išankstinės senatvės pensijos mokėjimas yra sustabdomas, jei šios pensijos gavėjas įsidarbina, tampa individualios įmonės savininku, ūkininku ar jo partneriu, įsigyja verslo liudijimą ar gauna užsienyje pajamų, susijusių su darbo santykiais. Išnykus aplinkybėms, dėl kurių paskirtosios išankstinės senatvės pensijos mokėjimas buvo sustabdytas, šios pensijos mokėjimas gali būti atnaujintas arba ši pensija yra skiriama iš naujo, jeigu kreipimosi dėl išankstinės senatvės pensijos mokėjimo atnaujinimo ar skyrimo iš naujo dieną besikreipiantis asmuo yra teritorinės darbo biržos bedarbis. Tuo atveju, kai nuo išankstinės senatvės pensijos mokėjimo sustabdymo dienos būna nepraėję 12 mėnesių, yra atnaujinamas anksčiau paskirtosios išankstinės senatvės pensijos mokėjimas. Priešingu atveju išankstinė senatvės pensija yra skiriama iš naujo.

Išankstinės senatvės pensijos mokėjimą atnaujinus arba ją skiriant iš naujo, išankstinė senatvės pensija bus apskaičiuojama taip, kaip ir senatvės pensija ir bus mažinama po 0,4 procento už kiekvieną visą mėnesį, kuriuos asmuo buvo gavęs išankstinę senatvės pensiją. Tokio dydžio pensija skiriama nuo pirmos dienos mėnesio, einančio po to mėnesio, kurį asmuo kreipėsi dėl šios pensijos mokėjimo atnaujinimo arba skyrimo iš naujo.

Asmeniui, gavusiam išankstinę senatvės pensiją, sukakus senatvės pensijos amžių, senatvės pensijos dydis bus mažinamas dydžiu, kurį sudarys apskaičiuotos senatvės pensijos 0,4 procento, padauginto iš visų mėnesių, kuriuos asmuo gavo išankstinę senatvės pensiją, skaičiaus. Tokiam asmeniui analogiška tvarka bus apskaičiuotas ir priedas už stažo metus, viršijančius 30 metų.

Beje, skiriant netekto darbingumo pensiją nesukakusiam senatvės pensijos amžiaus asmeniui, kuris gavo išankstinę senatvės pensiją, netekto darbingumo pensijos dydis nebūtų mažinamas dėl to, kad asmuo gavo išankstinę senatvės pensiją.

Mirus išankstinės senatvės pensijos gavėjui, našlaičių pensija apskaičiuojama atsižvelgiant į mokėtos išankstinės senatvės pensijos dydį. O mirus asmeniui, kuris išankstinę senatvės pensiją buvo gavęs anksčiau, našlaičių pensija yra apskaičiuojama atsižvelgiant į mirusiojo gautos senatvės ar netekto darbingumo pensijos dydį arba į jam galėjusios priklausyti vienos iš šių pensijų dydį.

Beje, atsižvelgiant į Socialinių išmokų perskaičiavimo ir mokėjimo laikinąjį įstatymą, asmeniui paskirtos išankstinės senatvės pensijos dydis bus mažinamas, jei jis viršys minėto įstatymo nustatytą ribinį valstybės socialinio draudimo pensijos dydį – 650 litų.

Mirus išankstinės senatvės pensijos gavėjui, ši pensija išmokama jį laidojusiems asmenims už mirties mėnesį, jeigu ji dar nebuvo išmokėta, kartu su dar vieno mėnesio išankstinės senatvės pensijos dydžio suma.

Pensijos skyrimui būtini dokumentai

Prašymą skirti išankstinę senatvės pensiją teks pateikti nuolatinės arba faktinės gyvenamosios vietos teritoriniam „Sodros“ skyriui. Kartu su prašymu teks pateikti: 1) asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą; 2) darbo stažą ir turėtas draudžiamąsias pajamas pagrindžiančius dokumentus; 3) teritorinės darbo biržos išduotą pažymą, kad asmuo paskutinius 12 mėnesių iki kreipimosi dėl išankstinės senatvės pensijos skyrimo buvo ir tebėra registruotas bedarbiu.

Kai asmuo, kuris kreipiasi dėl išankstinės senatvės pensijos skyrimo, Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos sprendimu buvo pripažintas nedarbingu, pateikiama teritorinės darbo biržos išduota pažyma, kad jis nepertraukiamai buvo registruotas bedarbiu paskutinius 12 mėnesių iki pripažinimo jį nedarbingu, taip pat, kad jis tapęs darbingu, vėl užsiregistravo ir tebėra registruotas bedarbiu.

Įsidėmėtina, kad teritorinės darbo biržos išduota pažyma galioja tik 10 dienų.

Be to, motinoms, pagimdžiusioms ir išauginusioms iki 8 metų 5 ir daugiau vaikų, papildomai teks pateikti vaikų gimimo liudijimus, o neįgaliųjų vaikų slaugytojams – slaugyto namuose vaiko gimimo liudijimą arba dokumentą, patvirtinantį asmens paskyrimą globėju ar rūpintoju (specialiosios nuolatinės slaugos poreikio vaikui nustatymo atveju).

Kreipimosi dėl išankstinės senatvės pensijos skyrimo diena laikoma ta diena, kurią gautas asmens prašymas skirti šią pensiją, jeigu visi reikalingi pensijai skirti dokumentai pateikti ne vėliau kaip per 2 mėnesius nuo prašymo pateikimo dienos. Priešingu atveju kriepimosi dėl išankstinės senatvės pensijos skyrimo diena laikoma diena, kurią gautas paskutinis dokumentas, reikalingas šiai pensijai skirti. Šiuo atveju pateikiama ir teritorinės darbo biržos išduota pažyma, patvirtinanti, kad asmuo tebėra registruotas bedarbiu.

Teritorinio „Sodros“ skyriaus direktorius ar jo įgaliotas valstybės tarnautojas sprendimą dėl išankstinės senatvės pensijos asmeniui skyrimo turi priimti ne vėliau kaip per 30 kalendorinių dienų po prašymo su visais reikiamais dokumentais arba papildomų dokumentų gavimo. Jei asmuo nesutinka su priimtu sprendimu, jis turi teisę šį sprendimą per mėnesį nuo jo nuorašo gavimo apskųsti Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybai. Šios institucijos sprendimas gali būti apskųstas teismui.

Išankstinės senatvės pensijos gavėjas privalo pranešti šią pensiją jam mokančiam teritoriniam „Sodros“ skyriui apie aplinkybes, turinčias įtakos šios pensijos dydžiui ar mokėjimui, per 10 dienų nuo šių aplinkybių atsiradimo dienos. Jei apie tokias aplinkybes (įsidarbinimą, išvykimą į užsienį, kitos pensijos paskyrimą ir kt.) laiku nepranešus pensija yra permokama, permokėta išankstinės senatvės pensijos suma iš jos gavėjo išieškoma teritorinio „Sodros“ skyriaus direktoriaus arba teismo sprendimu.

Atgal