VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

08 26. Brango importuota nafta ir chemikalai, pigo tabakas, gėrimai ir kompiuteriai

Dalia Lenkauskaitė

Per metus iš importuotų prekių brango nafta, dujos ir chemikalai, o pigo tabakas, kompiuteriai, elektronika ir gėrimai. Yra lyginamos šių ir praėjusių metų birželio mėnesio kainos.

Statistikos departamento duomenimis, iš importuotų prekių daugiausia pabrango kiti kasybos ir karjerų eksploatavimo produktai - 44,8, rafinuoti naftos produktai - 28,9, žalia nafta ir gamtinės dujos - 24,5, chemikalai ir chemijos pramonės gaminiai - 17,5 procento, o atpigo tabako gaminiai - 8,3, kompiuteriniai, elektroniniai ir optiniai gaminiai - 5,4, gėrimai - 1,7 procento.

Iš eksportuotų prekių daugiausia pabrango atliekų surinkimo, tvarkymo ir šalinimo, medžiagų atgavimo produkcija - 28 procentais, žalia nafta - 26, chemikalai ir chemijos pramonės gaminiai - 25,8 procento, žemės ūkio produktai - 22,4, rafinuoti naftos produktai - 20,8, o atpigo kompiuteriniai, elektroniniai ir optiniai gaminiai - 12 procentų, drabužiai - 2,5, elektros įranga - 1,7 procento.

Lyginant šių metų birželį su geguže, eksportuotų prekių kainos sumažėjo 1,1 procento, o importuotų prekių - 0,5 procento.

Pagal Statistikos departamento pranešimą, eksportuotų prekių kainų pokytį per mėnesį lėmė sumažėjusios pagamintų pramonės produktų kainos.

Iš pagamintų pramonės produktų kainų pokyčiui didžiausią įtaką turėjo 3,1 procento sumažėjusios rafinuotų naftos produktų, 2,2 - variklinių transporto priemonių, priekabų ir puspriekabių, 3,2 - medienos ir medienos gaminių, išskyrus baldus bei 0,9 procento padidėjusios chemikalų ir chemijos pramonės gaminių, 2 procentais - kompiuterinių, elektroninių ir optinių gaminių kainos. Taip pat bendrajam kainų pokyčiui įtakos turėjo 2,7 procento sumažėjusios žemės ūkio produktų kainos.

Didžiausią įtaką importuotų prekių kainų pokyčiui turėjo 19,1 procento sumažėjusios žuvų ir kitų žuvininkystės produktų, 0,9 - žalios naftos kainos.

Iš pagamintų pramonės produktų bendrajam kainų pokyčiui įtakos turėjo 1,4 procento sumažėjusios pagrindinių chemikalų, trąšų ir azoto junginių, pirminio plastiko, 3,2 - rafinuotų naftos produktų bei 0,7 procento padidėjusios drabužių, 1,5 - odos ir odos dirbinių kainos.

Atgal