VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

03.20. Seimas kviečia ŽŪM aiškintis dėl maisto kuponų: klausimų - aibės

Seimo Kaimo reikalų komitetas šiandien į posėdį kviesis Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) atstovus, kad jie paaiškintų, kaip veiks maisto kuponų sistema.

„Norime iš pirmų lūpų išgirsti, kas tai per daiktas, nes, logiškai žiūrint, grįžtame prie talonų sistemos. Ar čia dalinsime žmonėms, kurie turi vaikų, po 2 eurus, kiek tai kainuos, kaip sistema veiks, ar tikrai dabar iš ūkininkų rėmimo programos paimsime pinigų kažkokias parduotuves steigti - klausimų yra aibės“, - sakė komiteto narys socialdemokratas Algimantas Salamakinas. 

Pernai lapkritį Vyriausybė pritarė vadinamajam kainų mažinimo planui, kurio viena iš priemonių - įvesti elektroninius maisto kuponus, kuriais būtų leista naudotis šeimoms, turinčioms ikimokyklinio amžiaus vaikų, o teisę parduoti turėtų verslininkai, dalyvaujantys trumpojoje maisto tiekimo grandinėje. 

Vaučerių bandomoji sistema, kaip planuota anksčiau, pradės veikti nuo liepos 1 dienos, tačiau įstatymą dar reikia suderinti su Europos Komisija (EK), o tai užtrunka nuo 4 iki 6 mėnesių. Anksčiau žadėta, kad vasario pabaigoje ŽŪM išsiųs dokumentus EK, tačiau praėjusią savaitę ministerija nurodė, kad to dar nepadarė, nes klausimas pirmiausia bus svarstomas Vyriausybėje, tada teikiamas Europos Komisijai. 

Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vykdomasis direktorius Laurynas Vilimas yra sakęs, kad leidimas pirmiausia maisto kuponais naudotis šeimoms, turinčioms ikimokyklinio amžiaus vaikų, gal ir teisingas, tačiau sprendimas už juos leisti pirkti tik iš smulkiųjų verslininkų nėra geras. Jo teigimu, asociacija pasisako už lygias konkurencines sąlygas visam verslui ir visiems vartotojams. Planuojamą sistemą kritikuoja ir kai kurios ministerijos.

Atgal