VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

05.06. TVF įvertino šalies fiskalinį skaidrumą – Lietuva viena iš pažangiausių pasaulinės praktikos pavyzdžių

Finansų ministerijos iniciatyva ir kvietimu, Tarptautinio valiutos fondo (TVF) ekspertai atliko Lietuvos fiskalinio skaidrumo vertinimą. Lietuva atitinka 28 iš 36 geros arba pažengusios praktikos principus pagal taikytą TVF metodologiją.

Buvo įvertinta, kaip Lietuvos viešųjų finansų valdymas – teisinė aplinka, formalūs procesai, taikomos metodikos ir praktika – atitinka TVF apibendrintus šios srities pasaulio gerosios praktikos standartus. Lyginant su viešųjų finansų valdymo praktika Austrijoje, Suomijoje, Airijoje, Jungtinėje karalystėje, Lietuva šioms šalims nenusileidžia ar taiko net geresnę praktiką.

„Lietuva įvertinta kaip skaidriai viešuosius finansus valdanti šalis, kuri turi ir skelbia daug kokybiškos informacijos šioje srityje. Dėl to visuomenė, žiniasklaida, investuotojai, akademinė bei tarptautinė bendruomenė turi galimybę būti gerai informuoti apie tai, kaip valdomi viešieji finansai mūsų šalyje“, - sako finansų ministras Vilius Šapoka.

Anot jo, TVF vertinimas naudingas Lietuvai, nes sprendimai viešojo valdymo srityse gali būti pagrįsti išsamia ir tarptautiniu mastu palyginama informacija. Žinoma, yra galimybių tobulėti. Pateiktos rekomendacijos skatina toliau stiprinti finansų valdymo sistemą.

Finansų ministerijoje balandžio 2-15 dienomis viešėjo TVF techninės pagalbos misija, kurios tikslas padėti įgyvendinti dalį Fiskalinio skaidrumo vertinimo rekomendacijų – rengti ir skelbti išsamesnę bei vartotojui patogesnę informaciją apie fiskalinę riziką ir jos vertinimą.

Fiskalinis skaidrumas – vienas esminių efektyvaus viešųjų finansų valdymo elementų. Skaidrūs viešieji finansai sudaro sąlygas priimti pagrįstus finansų valdymo ir fiskalinės politikos sprendimus, užtikrina informacijos sklaidą, sudaro sąlygas palaikyti Vyriausybės atskaitingumą už mokesčių mokėtojų sumokėtų mokesčių panaudojimą. Taip pat tokiu būdu palaikomas ir stiprinamas investuotojų pasitikėjimas šalimi.

Atgal