VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

05.13. Finansų rinkų lyderiai renkasi Lietuvoje: naujos kryptys ir ambicingi siekiai

Kaip pakeis Europos finansinių paslaugų rinkas „Brexit“, kaip paskatinti tvarios plėtros projektų finansavimą, nerimstant diskusijoms dėl klimato kaitos problemų, kaip išnaudoti Lietuvos lyderystę  Fintech srityje ir  tapti patrauklia vieta kurtis Wealthtech kompanijoms  – tokios pagrindinės temos bus nagrinėjamos 7-oje tarptautinėje finansų rinkų konferencijoje „Financial Markets re-defined: Exploring New Horizons“, kuri vyks gegužės 14 d. Vilniuje.

„Lietuva Europos Fintech žemėlapyje – pažangi ir perspektyvi valstybė bei patikima partnerė. Tačiau to neužtenka, turime eiti toliau, plėtodami investicinių fondų, ypač turto valdymo – Wealthtech bei žaliųjų finansų sritis. Mūsų tikslas – tapti viena geriausių finansinių paslaugų jurisdikcijų Baltijos regione bei  idėjų tvarių finansų srityje įgyvendinimo laboratorija. Parengdami Lietuvos tvaraus (žaliojo) finansavimo veiksmų planą, tikimės prisidėti prie klimato kaitos padarinių suvaldymo finansinėmis priemonėmis“, – sako finansų ministras Vilius Šapoka.

Konferencijoje kaip ir kasmet savo įžvalgomis dalinsis politikos, verslo bei finansų rinkų lyderiai: finansų ministras Vilius Šapoka, „TheCityUK“ vadovas Miles Celic, „Swedbank Robur“ Tvarios plėtros vadovė Sarah Olofsson, „Accelerator Frankfurt“ steigėjas Ram Shohan, Europos rekonstrukcijos ir plėtros banko asocijuotas direktorius Jim Turnbull, „SEB banko“ Šeimos investicijų biurų grupės vadovas Ole Fredrik Hamre, „CiTi Private Bank“ Inovacijų vadovas Philip Watson ir kiti pranešėjai.

Lietuvos finansų rinkos instituto atstovė, advokatų kontoros WALLESS partnerė Joana Baublytė-Kulvietė džiaugiasi, kad Lietuva yra viena pirmaujančių šalių pagal išduotų elektroninių pinigų ir mokėjimo įstaigų licencijų skaičių.

„Lietuvą kaip patrauklią jurisdikciją dabar renkasi mokėjimų rinkos žaidėjai, taip pat investuotojus domina specializuoto banko galimybės. Ar Lietuva galėtų tikėtis panašių rezultatų taupymo, investavimo, turto valdymo segmentuose (Wealthtech) ir kokią įtaką tai galėtų turėti finansų rinkų vystymuisi apskritai?“, – klausia diskusijos moderatorė J. Baublytė-Kulvietė.

Diskusijoje bus svarstoma, kaip gerovės ir turto valdymo sektoriams daro įtaką technologijos, su kokiais reguliaciniais iššūkiais susiduriama. Taip pat bus pristatyta Europos indėlių platformos „Raisin“ sėkmės istorija.

Tvarios plėtros finansavimo ekspertas Philippe Zaouati, „Mirova“ vadovas ir iniciatyvos „Finance for Tomorrow“ vadovas, apžvelgs, kokios yra pasaulinės ir Europos rinkų tvarios plėtros finansavimo tendencijos, kas domina investuotojus ir kokios galimybės pritraukti tarptautinius institucinius investuotojus į Baltijos regioną.

Lietuvos finansų rinkos instituto valdybos narys, UAB „Litvalda“ investicijų direktorius dr. Modestas Plakys teigia, kad prasideda naujas Lietuvos finansų rinkos plėtros etapas, kurio smaigalyje artimiausius 20 metų bus profesionalias ir  kompleksines finansines paslaugas teikiantys šeimų ir specializuotų investicijų biurai. Didelius ir sėkmingus verslus sukūrusių šeimų poreikis turėti kompetentingus patarėjus yra išsivysčiusiose pasaulio valstybėse susiklosčiusios praktikos tąsa Lietuvoje. Dr. M. Plakio moderuojamoje diskusijoje bus aptartos pasaulinės šeimos biurų investicijų ir rizikų valdymo, administravimo, teisinio reguliavimo praktikos, gilinamasi į vietinių ir globalių finansų rinkos dalyvių bendradarbiavimo ir plėtros galimybes, pasirengimą rinktis ir valdyti socialiai atsakingas bei tvarias investicijas. 

Atgal