VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

06.10. N.Mačiulis: nereikėtų atsisakyti NPD didinimo dėl valstybės biudžeto

Neapmokestinamųjų pajamų dydžio (NPD) kėlimo neturėtų būti atsisakoma dėl to, kad tai sumažintų valstybės biudžeto pajamas, sako „Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis.

Kaip sakė ekonomistas, Lietuva galėtų siekti neapmokestinti pirmųjų gaunamų 500 eurų asmens pajamų.

„Turime nemažai pavyzdžių, kai dirbantys, vaikus auginantys asmenys yra skurde, ir tiesiausias kelias padėti tiems asmenims, kurie oficialiai gauna pajams, bet uždirba labai nedaug, yra padidinti NPD.

Žiūrint į turtingų valstybių pavyzdžius, mes turime daug erdvės didinti šį dydį. JAV maždaug tūkstantis dolerių yra per mėnesį neapmokestinami, tai Lietuva galėtų siekti neapmokestinti pirmųjų 500 eurų ir tokiu būdu padėti mažiausias pajams gaunantiems dirbantiesiems“, - sakė N. Mačiulis.

Jo teigimu, biudžete dėl šio dydžio kėlimo atsiradę praradimai galėtų būti kompensuoti įvedus automobilių mokestį.

„(...) Nereikėtų šios priemonės aukoti vien dėl to, kad mažės biudžeto pajamos. Turbūt reikėtų diskutuoti apie tai, kad jei iš tiesų neužtenka lėšų kitiems valstybės poreikiams, kaip galima kompensuoti praradimus dėl NPD didinimo. Geriausias būdas yra tai, ką rekomendavo Europos Komisija, Tarptautinis valiutos fondas - tai prisiminti automobilio mokestį“, - tęsė ekonomistas.

Pasak jo, suradus tinkamą priemonę bei susiejus mokestį su jo tarša, galbūt būtų galima visiškai kompensuoti biudžete dėl NPD didinimo atsiradusius praradimus.

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos nariai yra įregistravę rezoliuciją, kuria siūlo Vyriausybei nedelsiant parengti ir pateikti Seimui įstatymų projektus, kurie, pasak jų, sustabdytų nepamatuotą NPD didinimą 2020-2021 metais ir dėl kurio valstybė netektų daugiau kaip 300 mln. eurų pajamų per metus.

Šiuo metu maksimalus 300 eurų dydžio mėnesio NPD taikomas gyventojams, kurių mėnesio su darbu susijusios pajamos yra ne didesnės kaip 555 eurai. Vyriausybė yra numačiusi kasmet didinti šį dydį 100 eurų.

 

Atgal