VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

06.11. Prezidentė: lėtėjanti ekonomika reikalauja sprendimų

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė susitiko su Tarptautinio valiutos fondo vadovės pavaduotoju Tao Zhangu. Susitikime aptartos pasaulio ir Lietuvos ekonomikos perspektyvos, finansinių technologijų sektoriaus plėtra ir TVF vaidmuo joje.

Susitikime pabrėžta, kad pasaulio ekonomikos augimas lėtėja, pagrindinė jo varomoji jėga – tarptautinė prekyba kelia nerimą, neigiamą poveikį pasaulio ekonomikai turi geopolitinė įtampa, protekcionizmas, neapibrėžtumas dėl „Brexit“.

Pasak Prezidentės, tarptautinės institucijos prognozuoja, kad jau kitąmet pasaulio ekonomikos augimas turėtų atsigauti, todėl šalims reikia toliau laikytis atsakingos fiskalinės politikos ir vykdyti visas ekonomikos konkurencingumą bei augimą skatinančias priemones.

LR Prezidento kanceliarijos /Robertas Dačkus nuotr.

Šalies vadovės teigimu, tai aktualu ir Lietuvai – numatoma, kad stipriai augusi mūsų ekonomika kitąmet lėtės. Šioje situacijoje reikėtų atsižvelgti į ekonomikos stiprinimo rekomendacijas, kurias nurodo ir Europos Komisija, ir Lietuvą reguliariai vizituojantys TVF ekspertai. Sprendimų taip pat reikalauja didelė socialinė atskirtis, prasta gyventojų sveikatos būklė, gana neveiksmingas švietimas.

Susitikime taip pat buvo aptariamas dėl technologinių inovacijų kintantis finansinių paslaugų sektorius ir tų pokyčių įtaka ekonomikos efektyvumui, augimui, finansiniam stabilumui.

Finansinės technologijos („Fintech“) – vienas iš sparčiai augančių mūsų šalies ekonomikos sektorių. Jame veikia per 170 įmonių, ir jų daugėja. Pagal licencijuotų elektroninių pinigų įstaigų skaičių Lietuva yra antroji ES po Jungtinės Karalystės.

Pasak Prezidentės, atsižvelgiant į augančią „Fintech“ svarbą bei jų plėtrą tarptautinėje erdvėje, yra sveikintinas didesnis TVF vaidmuo, skatinant bendradarbiavimą ir vykdant efektyvią „Fintech“ rizikų stebėseną.

Pernai spalį patvirtintas bendras TVF ir Pasaulio banko dokumentas, kuriame išdėstytos „Fintech“ plėtrą skatinančios rekomendacijos šalims. Susitikime atkreiptas dėmesys, kad mūsų šalies pasirinktas kelias atitinka minėtame dokumente išdėstytus principus.

Lietuva TVF narė yra nuo 1992 m.

Prezidentės spaudos tarnyba

Atgal