VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

06.26. TVF ekspertų rekomendacijos Lietuvai: būtina spartinti švietimo ir sveikatos reformų įgyvendinimą

Lietuvoje darbą baigę Tarptautinio valiutos fondo (TVF) misijos atstovai pristatė savo rekomendacijas  dėl mūsų šalies ekonomikos plėtrai būtinų reformų. Susitikime dalyvavo finansų ministras Vilius Šapoka ir Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas.

TVF misijos atstovai teigiamai įvertino Lietuvos ekonominę padėtį, fiskalinę politiką, finansų ir bankų sektorius, Fintech plėtrą bei vykdomas mokesčių ir pensijų reformas, tačiau kartu pažymėjo, kad būtina spartinti švietimo ir sveikatos reformų įgyvendinimą. Tai anksčiau yra akcentavęs ir finansų ministras Vilius Šapoka.

„Visos TVF rekomendacijos sutampa su mūsų vykdomais darbais – pradedant raginimu efektyvinti švietimo bei sveikatos reformas, ir baigiant Fintech plėtra. Ekonomikos augimas lėtėja, todėl turime koncentruotis į efektyvų valstybės išteklių panaudojimą, užtikrinti fiskalinę drausmę, laikytis neutralios fiskalinės politikos ir orientuotis į tas ekosistemas, kurios gali teikti prekes ir paslaugas globaliu mastu“, – sako finansų ministras Vilius Šapoka.

TVF ekspertai teigiamai įvertino Lietuvos ekonominę situaciją – didėjo BVP, augo atlyginimai, eksportas, mažėjo nedarbas. Trumpuoju laikotarpiu riziką kelia silpnesnė išorės aplinka ir išaugęs neapibrėžtumas. Lietuva, kaip maža ir atvira ekonomika, yra ypatingai jautri tarptautinei aplinkai. Siekiant išsaugoti makroekonominį ir finansinį stabilumą, fondas Lietuvai rekomenduoja laikytis neutralios fiskalinės pozicijos.

TVF vertinimu, mokesčių ir pensijų reformos vykdomos teisinga kryptimi. Pensijų sistema tapo aiškesnė, skaidresnė, tačiau ateityje Lietuvai teks spręsti pensijų didinimo klausimą. Mokesčių srityje, TVF nuomone, būtų tikslinga dar ambicingiau perkelti naštą nuo darbo ant kapitalo, turto ir taršos apmokestinimo.

Kita TVF rekomendacija Lietuvai dėl struktūrinių reformų įgyvendinimo – efektyvinti švietimo, sveikatos ir inovacijų reformas. TVF pažymi, kad pagrindinė rizika Lietuvos ekonomikai ilguoju laikotarpiu yra lėtas produktyvumo augimas, kurį galima paspartinti tik švietimo pagalba, todėl būtina nuosekliai įgyvendinti minėtas reformas, optimizuojant tinklus.

TVF vertinimu, finansų sektorius Lietuvoje patikimas. Fondo nuomone, Fintech plėtra suteikia daug galimybių tobulinti finansines paslaugas ir kurti aukštos kvalifikacijos darbo vietas, tačiau taip pat kelia rizikas, ypač susijusias su pinigų plovimu. TVF ekspertai įvertino Lietuvos pasiekimus šioje srityje ir rekomendavo dar labiau stiprinti visų su Fintech sektoriumi susijusių institucijų veiklą.

Fondas taip pat rekomenduoja Lietuvai stiprinti aktyvios darbo rinkos politiką ir spręsti įgūdžių neatitikimo problemas. TVF nuomone, aktyvios darbo rinkos priemonės turėtų būti tikslingiau taikomos pagal darbo rinkos poreikius, mažinant įsidarbinimo subsidijų dalį ir plečiant profesinio mokymo priemones.

Darbą Lietuvoje baigę TVF ekspertai taip pat rekomenduoja kryptingiau naudoti socialines išlaidas – siekiant mažinti skurdą ir nelygybę, socialinės išlaidos turi būti nukreipiamos į tikslines grupes, tuo pačiu užtikrinant, kad tokios universalios priemonės kaip, pavyzdžiui, vaiko pinigai, nesukurtų paskatų nedirbti.

TVF ekspertai Lietuvoje dirbo dvi savaites – nuo birželio 12 dienos. Misijos metu TVF atstovai susitiko su Prezidentūros, Vyriausybės, Seimo, Lietuvos banko, Valstybės kontrolės, kitų ministerijų bei valstybės institucijų ir privataus sektoriaus atstovais.

Lietuva TVF nare tapo 1992 m. Kiekvienais metais šio fondo atstovai  lankosi mūsų šalyje, vertina jos ekonominę padėtį ir vystymosi tendencijas pagal TVF steigimo sutarties IV straipsnį. Šis straipsnis įpareigoja TVF šalis nares siekti vykdyti tokią ekonominę ir finansų politiką, kuri užtikrintų šalies ir globalų finansinį ir ekonominį stabilumą.

TVF misijos rekomendacijas Lietuvai galite rasti čia.

Atgal