VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

04.22. Seimas apsisprendė, kaip bus mokamos antroje pakopoje sukauptos pensijos

Balandžio 21 d. Seimas priėmė Pensijų kaupimo įstatymo pakeitimus, kuriais nutarta nustatyti privačiai sukauptos pensijos išmokėjimą, „Sodros“ funkcijas ir atsakomybę, Pensijų anuitetų fondo tarybos sudarymą, pensijų anuitetų gavėjų turto valdyseną. Už pagrindinio įstatymo naujas nuostatas balsavo 74 Seimo nariai, prieš – 11, susilaikė – 35.

Nuo šių metų liepos mėnesio pensijų anuitetų mokėjimas pavedamas „Sodrai“. Į pensiją ateityje išeisiantys gyventojai, kurie per gyvenimą bus kaupę privačiuose antrosios pakopos pensijų fonduose, gaus dvi pensijas: vieną valstybės, kitą – privačią. Abi pensijas mokės „Sodra“, tačiau privačiai kauptas lėšas ji valdys atskirame Pensijų anuitetų fonde, kurio valdymą prižiūrės Pensijų anuitetų fondo taryba.

Pagal naujas pataisas greta standartinio ir atidėtojo pensijų anuiteto, kaip pasirinkimo galimybė, atsiras standartinis pensijų anuitetas su garantuojamu mokėjimo laikotarpiu. Jis sudarys sąlygas kaupusiam asmeniui pasirinkti garantuojamą mokėjimo laikotarpį. Jeigu žmogus mirė jam dar nesibaigus, likusi suma paveldima. Pavyzdžiui, jei asmuo pasirenka pensijų anuitetą su 15 metų garantuojamu mokėjimo laikotarpiu, bet miršta po 5 metų, paveldėtojai gaus sumą, kuri mirusiajam būtų išmokėta už likusius 10 metų garantuojamo laikotarpio.

Taip pat įtvirtinta, kad vienkartine išmoka sukauptą turtą bus galima išmokėti, jei asmuo antroje pakopoje bus sukaupęs ne daugiau nei 5 tūkst. eurų, kai anksčiau ši riba buvo mažesnė ir siekė 3 tūkst. eurų.

Sukaupus daugiau nei 5 tūkst. eurų, bet neviršijus 10 tūkst. eurų, sukauptos lėšos bus išmokamos periodinėmis išmokomis, o pasiekus ar viršijus 10 tūkst. ribą reikės įsigyti pensijų anuitetą – paslaugą, kuri garantuos kas mėnesį ar kelis mėnesius mokamą išmoką iki pat mirties. Periodines išmokas iki pasibaigs sukaupti pinigai moka pensijų kaupimo bendrovės, šios lėšos yra paveldimos.

Įsigaliojus įstatymui bus įsteigta Pensijų anuitetų fondo taryba.

Pensijų anuitetų tarybą sudarys penki nariai, kuriais galės būti skiriami tik nepriekaištingos reputacijos asmenys, atitinkantys Vyriausybės patvirtintus kvalifikacinius reikalavimus. Pensijų anuitetų tarybos nariai bus skiriami penkerių metų kadencijai ir ne daugiau kaip dviem kadencijoms iš eilės.

Kolegialiai veikdama Pensijų anuitetų taryba prižiūrės, kaip pensijų anuitetų mokėtojas įgyvendina savo veiklos tikslą – užtikriną pensijų anuitetų mokėjimą jų gavėjams iki gyvos galvos, siekiant jiems didžiausios naudos ir Pensijų anuitetų fondo lėšas valdant skaidriai, tvariai.

Pensijų anuitetų mokėtojas valdys visus finansinius ir materialinius pensijų anuitetų fondo išteklius, tvirtins su pensijų anuitetų apskaičiavimu susijusias metodikas ir kt.

Atgal