VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

04.23. Į Lietuvą sugrįžo rekordinis skaičius Lietuvos Respublikos piliečių

Žygimantas Mauricas

Ekonomistas

Daug kam pro akis praslydo kovo mėn. tarptautinės migracijos statistika, rodanti, kad į Lietuvą sugrįžo rekordinis skaičius Lietuvos Respublikos piliečių (t.y. grįžusiųjų buvo 527 daugiau nei išvykusiųjų). Manau, kad tai ne vienetinis atvejis, nes šį kartą, priešingai nei 2009-ųjų krizės metu, Lietuva turi visus šansus išvengti emigracijos šuolio:
1. Emigraciją iš Lietuvos stabdys dėl koronaviruso pandemijos įvesti laisvo asmenų judėjimo apribojimai ES mastu
2. Lietuvai sekasi geriau nei daugeliui Vakarų Europos valstybių (pvz. Jungtinei Karalystei, Ispanijai, talijai) kovoti su koronaviruso epidemija, tad Lietuvoje, tikėtina, ekstremalioji padėtis bus atšaukta anksčiau, kas padidins Lietuvos patrauklumą
3. Pietų ir dalis Vakarų Europos šalių patirs didesnį ir ilgesnės trukmės ekonomikos sukrėtimą (dėl didesnio masto ir trukmės pandemijos bei didesnės šių šalių priklausomybės nuo turizmo bei kitų pandemijai jautrių sektorių) nei Lietuva, tad Lietuvos santykinis patrauklumas išaugs (pvz. Lietuva pagal BVP vienam gyventojui gali prisivyti Ispaniją ir Italiją)
4. Brexit sumažins JK patrauklumą emigrantams dėl Brexit (JK sutraukdavo apie 50% visų Lietuvos emigrantų, tad poveikis turėtų būti ženklus).
Tad jei patys neprisivirsime košės, šį kartą gali būti kitaip.

 

Atgal