VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

10 21. Seime svarstymui pateiktas 2,2 mlrd. litų deficitinis "Sodros" biudžeto projektas

Inga Volskytė

Seime svarstymui pateiktas 2012-ųjų "Sodros" biudžeto projektas. Jame numatytas sumažintų išmokų atkūrimas senatvės, išankstinių senatvės, netekto darbingumo, ištarnauto laiko, našlaičių ir našlių pensijų bei kompensacijų už ypatingas darbo sąlygas gavėjams, taip pat dirbantiems pensininkams bei nepriemokų grąžinimas 1995-2002 m. dirbusiems pensininkams. Planuojama, kad "Sodros" deficitas sieks 2, 71 mlrd. litų.

 Penktadienį po pateikimo tokiam kitų metų "Sodros" biudžeto projektui pritarė 74, susilaikė 23, prieš buvo 6 parlamentarai. Pagrindiniu komitetu paskirtas Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas, papildomu- Audito komitetas. Projektą numatoma svarstyti lapkričio 24- ąją.

 Socialinės apsaugos ir darbo ministro Donato Jankausko pristatytame dokumente numatyta, kad sumažintos socialinio draudimo pensijos bus atkurtos nuo kitų metų pradžios. Dėl to jau nuo sausio 1 dienos socialinio draudimo senatvės ir netekto darbingumo pensijų gavėjai, įskaitant ir dirbančius pensininkus, taip pat išankstinių, ištarnauto laiko, našlaičių ir našlių pensijų bei kompensacijų už ypatingas darbo sąlygas gavėjai gaus tokio dydžio išmokas iš "Sodros", kokias gaudavo prieš dvejus metus. Skaičiuojama, kad tam prireiks 495 mln. litų.

 "Sodros" biudžete numatyta, kad birželį 1995-2002 metais dirbusiems ir draudžiamųjų pajamų turėjusiems pensininkams bus išmokėtos likusios nepriemokos. 1995-2002 metais dirbę pensininkai kitų metų birželį sulauks už tą laikotarpį invalidumo ir senatvės pensijų likusių nepriemokų. Šias nepriemokas gaus 88,3 tūkst. žmonių, tam į kitų metų "Sodros" biudžeto projektą numatyta įtraukti 262,6 mln. litų.

 Kartu su pensijomis į ikikrizinį lygį atkuriamas ir draudžiamųjų pajamų dydis. Atkuriamas draudžiamųjų pajamų dydis turės įtakos naujai skiriamoms minėtoms išmokoms.

 2012 metais į "Sodros" biudžetą planuojama surinkti 11,9 mlrd. litų, arba 7,1 proc. daugiau nei laukiamas šių metų rezultatas (11,1 mlrd. litų). Planuojama, kad kitų metų "Sodros" biudžeto deficitas sudarys 2 mlrd. 71 mln. litų ir bus beveik 7 proc. mažesnis nei laukiamas šiais metais (2 mlrd. 228 mln. litų). Prognozuojama, kad išlaidos bus beveik 14 mlrd. litų.

 Prognozuojama, kad dirbančių, draudžiamų visų rūšių socialiniu draudimu skaičius didės nuo 1 mln. 171 tūkst., iki beveik 1 mln. 197 tūkst., arba 2,2 proc., o šalies vidutinis darbo užmokestis Finansų ministerijos prognozėmis, augs 5,5 proc. Į tai atsižvelgiant atitinkamai suplanuotas kitų metų vidutinis mėnesinis dirbančiųjų pajamų, nuo kurių skaičiuojamos socialinio draudimo įmokos, dydžio augimas.

 "Sodros" biudžete daugiausia išlaidų bus skiriama valstybinio socialinio draudimo pensijoms (58,7 proc.), ligos, motinystės, tėvystės, motinystės (tėvystės) ir profesinės reabilitacijos socialinio draudimo pašalpoms išmokėti - 10,2 proc.

 D. Jankausko teigimu, toks "Sodros" biudžeto projektas Vyriausybėje buvo priimtas įvertinus konsoliduotų visų biudžetų prognozuojamą kitų metų deficito ribą.

 "Dėl to džiaugiuosi, kad galiu būtent tokį projektą, kuris prisiima didelius įsipareigojimus, jums teikti", - Seime iš tribūnos kalbėjo ministras.

 Pasak valdančiosios Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos nario Edmundo Pupinio, sveikintina, kad bus atkuriamos sumažintos pensijos.

 "Manyčiau, pakankamai logiškai yra suplanuotos pajamos, ir, savaime suprantama, išlaidos yra pagrįstos", - prieš balsavimą kalbėjo parlamentaras.

 Opozicijos atstovas "tvarkietis" Andrius Mazuronis teigė, kad "Sodros" biudžete skaičiai lentelėse sudėlioti pakankamai logiškai, tik jie neturi nieko bendro su realybe. Parlamentaras sukritikavo Vyriausybės negebėjimą planuoti, neįvertinant objektyvių priežasčių.

 "Tai jau tampa šių metų biudžeto planavimo tradicija, ne tik socialinio draudimo, bet ir valstybės biudžeto. Susidaro vaizdas, kad biudžetas planuojamas principu, jog paskaičiuojama, kiek reikia išlaidų, tada atmetamas minimalus deficitas, kiek galima skolintis, ir tada pagal tai suplanuojamas pajamos. Manyčiau, toks požiūris yra neatsakingas, nelogiškas ir neracionalus. Matyt, net ir taip itin optimistiškai arba net kiek nerealiai planuojant pajamas, socialinio draudimo fondo deficitas yra 2 mlrd. litų. Tai yra labai daug. Seimas pernai patvirtino socialinio draudimo reformos gaires. Gerbiamas ministre, ar ne per brangiai mums per metus kainuoja gairių svarstymas? Ar neturėtų kartu su biudžetu būti ne gairės, o konkretūs įstatymo projektai ir tada gal bent vienus metus sutaupytume bent keletą šimtų milijonų ar kokį milijardą", -sakė A. Mazuronis.

 Jis prognozavo, kad 2012- ųjų metų viduryje biudžetas bus peržiūrėtas.

Atgal