VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

11 08. Spalį fiksuota 0,1 proc. infliacija

Diana Sandaitė

Spalio mėnesį fiksuota 0,1 proc. infliacija. Labiausiai - 2,4 proc. - per mėnesį pabrango avalynė. Bendrajam vartotojų kainų pokyčiui didžiausią įtaką turėjo pabrangę drabužiai, transporto prekės ir paslaugos, būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro grupės prekės ir paslaugos ir atpigusios poilsio ir kultūros prekės ir paslaugos, maisto produktai ir nealkoholiniai gėrimai.

Lietuvos statistikos departamento duomenimis, metinė infliacija sudarė 4,2 proc. Vartojimo prekės per metus pabrango 5 proc., paslaugos - 1,5 proc.

Vartojimo prekių kainos spalio mėn., palyginti su rugsėju, padidėjo 0,2 proc., paslaugų kainos sumažėjo 0,4 proc.

Drabužių ir avalynės grupės kainų pokyčiui įtaką darė dėl naujų rudens-žiemos sezono kolekcijų pasirodymo 2,2 proc. padidėjusios drabužių ir 2,5 proc. - avalynės kainos. Kiti aprangos gaminiai ir reikmenys pabrango 8,2 proc., avalynės taisymas - 0,6, audiniai drabužiams - 0,8 proc.

Transporto prekių ir paslaugų kainų pokyčiui didžiausią įtaką turėjo 5,5 proc. pabrangusios suskystintos automobilinės dujos, 1,7 - dyzeliniai degalai, 0,2 proc. - benzinas ir 7,8 proc. atpigusios keleivinio oro transporto paslaugos.

Būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro grupės prekių ir paslaugų kainų padidėjimą lėmė 3,2 proc. pabrangusios suskystintos dujos maistui gaminti, 0,8 - kietasis kuras ir 0,7 proc. atpigusios būsto priežiūros ir remonto medžiagos, 1,4 - būsto nuomos paslaugos.

Poilsio ir kultūros prekių ir paslaugų kainų pokytį lėmė 6,1 proc. atpigusios atostogų išvykos, 1 proc. - duomenų apdorojimo įrenginiai, 1,5 proc. - vaizdo aparatūra ir 0,4 proc. pabrangusios poilsio ir kultūros paslaugos, 1,2 - gėlės.

Didžiausią įtaką maisto produktų ir nealkoholinių gėrimų mėnesiniam kainų pokyčiui turėjo 4,2 proc. atpigusios daržovės ir bulvės, 1,6 - kava, arbatžolės, kakava, 0,6 - mineraliniai vandenys, gaivieji gėrimai ir sultys ir 2,1 proc. pabrangę vaisiai ir uogos, 2,4 - šokoladas ir kiti konditerijos gaminiai, 0,7 proc. - žuvys ir jų produktai.

2011 m. spalio mėn. metinė infliacija sudarė 4,2 proc.. Metinį kainų pokytį lėmė pabrangę maisto produktai ir nealkoholiniai gėrimai, būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro grupės prekės ir paslaugos, transporto prekės ir paslaugos ir atpigusios poilsio ir kultūros bei ryšių prekės ir paslaugos.

Vartojimo prekės per metus pabrango 5 procentais, paslaugos - 1,5 proc.

Atgal