VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

01 05. SADM: atkūrus pensijas vidutinė senatvės pensija padidės 8,9 proc.

Nuo 2012 m. sausio 1 d. vėl pradėjus mokėti atkurtas senatvės, netekto darbingumo (invalidumo), našlių ir našlaičių socialinio draudimo pensijas, kurios dėl sunkmečio dvejiems metams buvo sumažintos, "Sodros" biudžetui papildomai reikės 495 mln. litų, o vidutinė senatvės pensija, turintiems būtinąjį stažą turėtų siekti 836 litus ir išaugti 68 litais, arba 8,9 proc., informuoja Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM).

Taip pat padidės maitintojo netekimo, ištarnauto laiko bei už ypatingas darbo sąlygas skiriamos kompensacijos.

Didesnės pensijos bus pradėtos mokėti ir tiems gavėjams, kuriems pensijos buvo paskirtos 2010-2011 metais ir joms buvo pritaikytas mažinimas pagal Laikinojo įstatymo nuostatas. Tie, kurių pensijos nebuvo sumažintos, nes nesiekė ribinio lygio (650 litų), ir toliau gaus ankstesnio dydžio pensijas.

Pensijos bus visiškai atkurtos tiek nedirbantiems, tiek dirbantiems senatvės pensininkams. Pensijų atkūrimas į prieškrizinį lygį palies apie 447 tūkst. senatvės pensininkų, apie 86 tūkst. netekto darbingumo (invalidumo) pensininkų ir apie 239,3 tūkst. našlių ir našlaičių pensijų gavėjų, rašoma SADM pranešime.

Išankstinių senatvės pensijų gavėjai ankstesniojo dydžio pensijas pradės gauti nuo vasario mėnesio.

Atgal