VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

01 05. Nuo sekmadienio už elektrą mokame daugiau

Labiausiai kainų šuolis kirs tiems, kurie iki šiol stengdavosi sutaupyti ir daugiau elektros vartojo naktį. Lietuvos gyventojai naktimis ir savaitgaliais suvartoja apie 30 proc. visos elektros energijos.

Dviejų laiko zonų tarifu mokantiems gyventojams naktį ir savaitgaliais elektra brangs nuo 34 iki 37,2 cento už kWh. Turintiems elektrines virykles naktinė elektra brangs net 4 centais.

Tuo tarpu dieną tiekiama elektra brangs mažiau.

Vienos laiko zonos tarifas pakils mažiau - nuo 45 iki 46 centų už kWh, turintiems elektrines virykles - nuo 43 iki 44,2 cento.

LESTO atstovai prognozuoja, kad dalis vartotojų, pabrangus naktinei elektrai, naudos mažiau pigesnės elektros.

Praėjusiais metais naktį ir savaitgaliais tiekiama elektra buvo atpiginta 2 centais. Taip buvo padaryta dėl augančio elektros vartojimo naktį. Tikėtasi, kad gyventojai ir toliau vartos pigesnę elektrą.

Tačiau šįmet elektros tiekėjai nutarė, kad skirtumas tarp dieninės ir naktinės elektros kainos yra pernelyg didelis.

"Skirtumai tarp šių planų buvo neproporcingai dideli, tad nuo 2012 metų jie bus sumažinti", - pareiškė bendrovės LESTO Visuomeninio tiekėjo tarnybos direktorius Ramūnas Kiaulėnas.

Mokantiems pagal vienos laiko zonos tarifą 1 kilovatvalandės kaina pakils nuo 45 iki 46 centų. Jei šie vartotojai turi elektrines virykles, kilovatvalandės kaina jiems kils nuo 43 iki 44,2 cento.

Gyventojams, kurie naudojasi dviejų laiko zonų tarifu, dienos metu kilovatvalandės kaina padidės nuo 49 iki 49,7 cento (turintiems elektrines virykles - nuo 45 iki 47,6 cento).

Naktinis elektros energijos tarifas nuo sausio 1 dienos bus 37,2 cento už kWh (iki šiol buvo 34 ct/kWh), turintiems elektrines virykles - 36 ct/kWh (iki šiol - 32 ct/kWh).

Jau nuo kitų metų Vilniaus ir Kauno šilumos vartotojams brangs šiluma. Sostinės šilumos vartotojams - 1,8 proc., Kauno - 3,3 proc. Kodėl kaina auga, lieka neaišku, nes šį mėnesį importuojamų dujų kaina neaugo.

Kitais metais įsigalios nauja šilumos kainos skaičiavimo tvarka. Ji bus skaičiuojama kas mėnesį reaguojant į dujų kainų pokyčius. Tačiau ir šiuo atveju perskaičiavimą vartotojas pajus tik po 2 mėnesių.

Atrodo, kad Kauno termofikacinė elektrinė nutarė nelaukti dujų brangimo ir kainą pakelti iškart. Dėl to "Kauno energija" ketina kreiptis į Valstybinę kainų ir energetikos kontrolės komisiją prašydama išaiškinti, kodėl auga šilumos kaina, kai dujos kainuoja tiek pat.

Atgal