VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

01 13. Davoso forumo ekspertai perspėja apie grėsmes pasaulio ekonomikai

Oksana Miniotienė

Stiprėjančios nelygybės neigiami padariniai, pasireiškę, pavyzdžiui, arabų pavasario protestais ir "Užimk Volstritą" manifestacijomis, kelia pavojų globalizacijos pažangai ir ypač - viso pasaulio ekonominėms sistemoms.

 Tokios išvados skelbiamos Pasaulio ekonomikos forumo (WEF) ataskaitoje, paskelbtoje likus dviem savaitėms iki metinio susitikimo Davose, praneša portalas newsru.com

 64 puslapių WEF dokumente, kuris parengtas remiantis 469 ekspertų iš įvairių šalių ir pramonės šakų apklausos duomenimis, išnagrinėta 50 rizikų penkiose pagrindinėse kategorijose: ekonominės, ekologinės, geopolitinės, socialinės ir technologinės.

 Komentuodami pagrindinius respondentų nuogąstavimus, WEF ekspertai pastebi, kad akcentai iš ekologinių rizikų 2011 metais perkeliami į socialines-ekonomines 2012-aisiais.

 Ataskaitoje aiškinamos rizikos, kurios, respondentų nuomone, yra svarbiausios kiekvienoje iš minėtų kategorijų.

 Kiekvienoje iš išvardintų penkių grupių 2012 metais svarbiausiomis rizikomis išskiriamos lėtinis finansinis disbalansas, anglies dvideginio dujų išmetimas, pasaulio valdymo krizė, demografiniu požiūriu nepriimtinas Žemės gyventojų skaičiaus augimas ir ypač svarbių technologinių sistemų funkcijų sutrikimas.

 Augantis nedarbas tarp jaunimo, pensijų krizė ir didėjantis gerovės atotrūkis nubrėžia būsimosios "antiutopijos" perspektyvą, kurstydami pasauliniu mastu nepasitenkinimo jausmą ir keldami grėsmę visiems globalizacijos pasiekimams.

 Pirmą kartą per daugelį dešimtmečių nebetikima tuo, kad ateinančios kartos gyvenimo lygis bus aukštesnis nei dabar. "Ši nauja problema ypač opi išsivysčiusiose šalyse, kurios nuo seno - taip jau istoriškai susiklostė - buvo pasitikėjimo ir narsių idėjų šaltinis", - teigia WEF direktorius Li Hauelas (Lee Howell).

 Jo nuomone, jau dabar būtina skirti dėmesį šioms problemoms, priešingu atveju, politinėje retorikoje į socialinę įtampą bus atsakyta nacionalizmo, protekcionizmo ir globalizacijos proceso griovimo motyvais.

 WEF savo dviejose ankstesnėse ataskaitose taip pat išskyrė pernelyg didelį valstybės įsiskolinimą daugelyje šalių, kaip vieną svarbiausių grėsmių. Tačiau biudžeto disbalansas, įgaunantis lėtinį pobūdį, tebeišlieka pagrindine problema ekonominėje sferoje.Be kitų grėsmių, paminėtų 2012 m. ataskaitoje, nagrinėjama ir dabartinės reguliavimo sistemos nepakankamumo rizika. "Galimas daiktas, kad mūsų naudojamos apsauginės priemonės jau nebetinka siekiant valdyti žmogui gyvybiškai svarbius šaltinius, užtikrinti palankią rinkų būklę ir visuomeninį saugumą", - teigia ekspertai.

 20-ojo amžiaus normos, ekonominės politikos priemonės ir institucinė bazė gali nebeužtikrinti apsaugos dabartinėmis sąlygomis, kai pasaulis tampa vis sudėtingesnis ir susaistytas vis stipresniais vidiniais ryšiais.

 Dar vienas svarbus WEF 2012 m. ataskaitos aspektas - komunikacijų grėsmės. WEF ekspertai išskiria kibernetinių atakų, nukreiptų prieš privačius vartotojus, korporacijas ir valstybes, rizikas.

Atgal