VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

02 21. Šiemet diržų veržtis greičiausiai nereikės, tačiau ryškaus pagerėjimo nebus

Vida Kaminskaitė

Plika akimi matomo pagerėjimo Lietuvoje šiemet greičiausiai nesulauksime, nes pernai pastebėti pirmieji namų ūkių finansinės padėties gerėjimo požymiai yra labai menki, sako SEB banko šeimos finansų ekspertė Julita Varanauskienė.

 "2012 m. geresnės namų ūkių finansinės padėties galime tikėtis ne dėl šalies ūkio augimo, o dėl savo veiksmų - racionalaus išlaidų planavimo ir atidžios kontrolės, pagrįstai vertinamų savo finansinių galimybių ir pažaboto noro turėti tą patį, ką ir, pavyzdžiui, kaimynai ar reklamų herojai", - sakė ji.

 Šeimos finansų ekspertės teigimu, namų ūkių finansinės padėties teigiamus pokyčius rodo tai, kad daugiau nei 50 tūkst. žmonių, 2010 m. neturėjusių darbo, pernai jį susirado. Vis dėlto vilties tikėtis spartesnių asmeninių finansų pokyčių šiemet nebus daug, tačiau ir "diržų veržtis greičiausiai nereikės".

 SEB banko analitikų nuomone, nedarbas šiais metais trauksis labai nedaug - tik 1 proc., o vidutinis darbo užmokestis padidės 2 proc.. Guodžianti žinia - vartojimo prekių ir paslaugų kainos turėtų didėti mažiau negu pernai: laukiama vidutinė metinė infliacija - 2,5 proc.

 "Labiausiai tikėtina, kad gyventojų piniginėse ir toliau vyraus štilis: per daug niekas nesikeis nei į gerąją, nei į blogąją pusę. Pajamos, vartojimo mastas, taupymo galimybės išliks panašios", - teigia J. Varanauskienė.

 Nežymus pajamų didėjimas prognozuojamas labiausiai dėl to, kad kai kuriuose konkurencinguose verslo sektoriuose jau jaučiamas darbuotojų stygius, kurį norėdami užlopyti darbdaviai priversti didinti ir taip ne pačius mažiausius šių sektorių darbuotojų atlyginimus. Vis dėlto dauguma dirbančių žmonių jokio pajamų padidėjimo nepajus, nebent būtų priimtas sprendimas padidinti minimalų darbo užmokestį, mano šeimos finansų ekspertė.

 "Jei padėtis darbo rinkoje smarkiai nesikeis, ir toliau išliks santaupų juodai dienai poreikis, todėl situacija ir toliau bus įtempta - nedarbas vis dar didelis, todėl derėtų ir toliau turėti santaupų juodai dienai ir jų neišleisti, kol ta juoda diena neišaušo (...) Antroje metų pusėje Europos šalyse jau bus galima pradėti dairytis atsigavimo ženklų, tačiau kaip visada į Lietuvą permainų vėjai užsuka šiek tiek vėliau, todėl, jei darbo paieškos užtruktų ilgiau, būtų galima santaupų sumą šiek tiek padidinti", sakė J. Varanauskienė.

 SEB grupės analitikų teigimu, nedidelė infliacija 2012 m. labiausiai bus nulemta naftos kainų didėjimo - jos bus vidutiniškai 5 proc. didesnės negu pernai, todėl degalai, šiluma ir toliau, tikėtina, brangs. Taip pat turėtų didėti ir kitų su energija susijusių prekių (taip pat maisto prekių) savikaina ir kaina vartotojams. Vis dėlto kainų pokytis turėtų būti mažesnis nei pernai.

 "Apskaičiuota, kad vidutines pajamas uždirbančios trijų asmenų šeimos vidutinis vieno mėnesio vartojimo prekių krepšelis brangs maždaug 70 litų", - sakė J. Varanauskienė.

 Ekonominę situaciją šalyje labiausiai lemia tai, kas vyksta už jos ribų - euro zonos ir naftą išgaunančiose šalyse, sako šeimos finansų ekspertė. Jos teigimu, kalbant apie šeimos finansinę padėtį, reikia prisiminti, kad esama dalykų, už kuriuos atsakingi esame mes patys, todėl planas, sudarytas atsižvelgus į dabartinę padėtį, suskaičiavus dabartines išlaidas ir užsibrėžus išlaikyti bent jau tokias pat išlaidas, padės išlaikyti šeimos pajamų ir išlaidų pusiausvyrą ir šiais metais bei nepabloginti šeimos finansinės situacijos.

Atgal