VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

02 28. Lietuvos bankas: pernai III pakopos pensijų fondų turtas mažėjo, tačiau fondų dalyvių daugėjo

Anelė Dumčiūtė

Lietuvos banko duomenimis, III pakopos pensijų fondų (PF) turtas pernai, palyginti su užpernai, sumažėjo 5,36 proc. - iki 93,92 mln. Lt, tačiau pensiją savanoriškuose fonduose kaupiančių žmonių padaugėjo 10,44 proc. - iki 26,43 tūkst. Jų skaičius buvo didžiausias nuo III pakopos fondų veiklos Lietuvoje pradžios.

 Daugiausia dėl nerimo ir korekcijų pasaulinėse rinkose 2011 m. Lietuvoje veikusių papildomo savanoriško kaupimo PF vienetų vertė vidutiniškai krito 9,0 proc. Pelningai dirbo tik vienas iš devynių fondų - jo vieneto vertė per metus ūgtelėjo 1,9 proc. Kitų III pakopos PF vieneto vertė nukrito nuo 2,3 iki 22,4 proc. Labiausiai mažėjo rizikingų - į akcijas investuojančių fondų vienetų vertė.

 Praėjusių metų pabaigoje buvo pastebimos labiau džiuginančios tendencijos. Vien per IV ketv. rinkoje veikusių PF vieneto vertė vidutiniškai padidėjo 3,5 proc. Šešių fondų vieneto vertė išaugo nuo 1,8 iki 7,2 proc., trijų - nukrito nuo 0,2 iki 0,3 proc.

 Lietuvos banko analizė rodo, kad pernai daugiausia viso III pakopos PF turto buvo investuota Liuksemburge (40,05 proc.), Lietuvoje (21,36 proc.), Airijoje (12,26 proc.) ir Vokietijoje (4,69 proc.).

 Pastaruosius porą metų sparčiai augo III pakopos dalyvių skaičius: užpernai jų padaugėjo 2,7 tūkst., šiemet - 2,5 tūkst. Toks prieaugis leidžia fiksuoti naują rekordą.

 "Papildomo pensijos kaupimo populiarėjimą galima sieti ir su pamažu kylančiu vidutiniu darbo užmokesčiu, ir su sumažintais pervedimais į II pakopos pensijų fondus. Bet labiausiai tikėtina, kad vis daugiau žmonių bando ieškoti alternatyvų valstybinei pensijų sistemai. Šias paieškas skatina ir privačiam pensijos kaupimui taikomos mokesčių lengvatos", - sakė Lietuvos banko Priežiūros tarnybos Finansinių paslaugų ir rinkų priežiūros departamento direktorius Vilius Šapoka.

 Pasak jo, nepaisant pastarųjų metų augimo, privataus pensijų kaupimo populiarumas Lietuvoje, palyginti su Vakarų Europos valstybėmis, vis dar menkas.

Atgal