VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

03 09. Dar viena recesija gali sukelti bankų krizę

Mindaugas Aleksaitis

Išaugusi rizika dėl antros pasaulinės recesijos bangos ir atsinaujinusios bankų krizės - didžiausios grėsmės, su kuriomis šiuo metu susiduria pasaulio bankininkystės sektorius. Makroekonominė rizika vertinama kaip didžiausia iš 30-ies galimų rizikų, kurias patiria bankai, atskleidė naujausia tarptautinė bankininkystės sektoriaus apžvalga "Banking Banana Skins".

Kasmetinė CSFI (angl. Centre for the Study of Financial Innovation) ir "PwC" bankininkystės sektoriaus apžvalga parengta remiantis daugiau kaip 700 bankininkų, bankus reguliuojančių institucijų ir bankininkystės sektoriaus apžvalgininkų apklausa, vykdyta 58-iose pasaulio šalyse.

Apklausa parodė, jog susirūpinimas dėl bankų ateities yra didžiausias per 13 tyrimo metų. Didžioji dalis respondentų tikisi ateityje sulaukti daugiau bankų nacionalizavimo ir bankroto atvejų. Pagrindinė nerimo priežastis - euro zonos krizė, susijusi su kelių šalių finansinių įsipareigojimų nevykdymu.

"Apklausa parodė, jog bankininkystės sistema yra vertinama kaip silpna ir nestabili. Vis aiškiau jaučiamas bankų nerimas dėl grėsmių, susijusių su neramumais euro zonoje, dėl gręsiančio papildomo kreditų įšaldymo ir nežinios dėl nuolat besikeičiančių įstatymų", - teigia "PwC" vadovaujamasis partneris Lietuvoje Krisas Batleris (Chris Butler).

Euro zonos žlugimas turėtų neigiamos įtakos bankams ne tik Europoje, bet ir pagrindiniuose pasaulio regionuose. JAV, Kanados, Kinijos, Argentinos ir Australijos šalių bankininkams euro krizė kelia didžiausią susirūpinimą.

Pirmoji žlugimo pasekmė būtų milžiniški kreditų nuostoliai (2 vieta reitinge). Po to sektų finansavimo krizė ir sunkumai išlaikant bankų likvidumą bei naujo kapitalo pritraukimo galimybių sumažėjimas (3 ir 4 vieta reitinge).

Šią situaciją komplikuoja padidėjęs politinio aparato kišimasis (5) ir reguliacinė bankininkystės sektoriaus aplinka (6). Nors įstatymų leidimo iniciatyvomis siekiama numatyti, kaip išvengti bankų krizės, įstatymų pasikeitimai taip pat kelia sąmyšį ir reikalauja papildomų sąnaudų bei apsunkina kreditų ekonomikai išdavimą.

Tyrimas taip pat parodė, jog didelį respondentų susirūpinimą kelia bankų sugebėjimas atsigauti po krizės. Sparčiai kylanti rizika yra bankų veiklos tęstinumas, t.y. bankų sistemos sugebėjimas išgyventi didžiąsias finansinių institucijų nesėkmes.

Pirmą kartą "Banking Banana Skins" tyrimas atskleidžia, kad bankų veiklos rizikos vertinimas išsivysčiusiose šalyse yra mažiau optimistinis nei besivystančiose ekonomikose. Respondentai Lotynų Amerikoje, Afrikoje, Azijoje ir Tolimuosiuose Rytuose savo perspektyvas įvertino daug pozityviau nei Šiaurės Amerikos ir Europos bankininkai stipresnio augimo dėka, tačiau jie jautėsi neapsaugoti nuo pasaulinės bankininkystės griūties.

Atgal