VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

03 30. ES valdžia susitarė dėl kainų už tarptinklinį ryšį mažinimo

Mantas Dovydonis

Europos Parlamento deputatai pasiekė preliminarų susitarimą su Europos Sąjunga (ES) dėl kainų už tarptinklinį ryšį ir duomenų perdavimą internetu vadinamųjų "lubų" mažinimo. Apie tai pranešama Europos Parlamento tinklapyje. Kaip patikslina "Les Echos", šio klausimo svarstymą 2011 m. liepą inicijavo Europos Komisija.

 Tam, kad naujosios taisyklės įsigaliotų, joms turi oficialiai pritarti įstatymų leidėjai. Jeigu parlamentas joms pritars, nuo 2012 m. liepos 1 d. kainų už skambučius ES viduje "lubos" sumažės nuo 35 iki 29 euro centų už minutę. Nuo 2013 m. liepos 1 d. planuojama nustatyti 24 euro centų ribą, o dar po metų - 19 euro centų.

 Atsiliepto tarptinklinio ryšio skambučio kaina iki 2014 m. bus sumažinta nuo 11 iki 5 euro centų už minutę.

 Be to, valdžia pirmą kartą nustatys kainų už duomenų siuntimą internetu "lubas". Nuo šių metų liepos tarptinkliniu ryšiu parsisiųstų arba išsiųstų duomenų megabaito tarifas sieks 70 euro centų už minutę. 2014 metais ši riba bus sumažinta iki 20 euro centų. Šiuo metu vartotojai Europoje moka po 2-5 eurus už megabaitą.

 Taip pat planuojama leisti vartotojams ES viduje pasirinkti kitą operatorių, jeigu kompanija siūlo naudingesnes sąlygas, nekeičiant SIM kortelės. Toks pokytis gali įsigalioti nuo 2014 metų. Ketinama pasiūlyti ir galimybę rinktis atskiras kito operatoriaus paslaugas: pavyzdžiui, skambinant naudotis nacionaline kompanija, o interneto paslaugoms rinktis kitą bendrovę.

 Kaip pažymi "Reuters", didžiausios ES mobiliojo ryšio operatorės - "Telecom Italia", "Telefoncia" - kategoriškai pasisakė prieš Europos Komisijos inicijuotas naujoves. Kompanijų nuomone, dėl tokių pokyčių nuosmukis pramonėje bus neišvengiamas. Operatorės ne kartą kaltino Europos Komisiją, verčiančią jas mažinti kainas, pramonės žlugdymu. Tuo tarpu EK nekeičia savo pozicijos - pasak jos, pirmiausia turi būti ginami vartotojų interesai.

Atgal