VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

04 10. Ekonominis forumas Gardine - svarbiausias 2012 m. įvykis

Agnė Mišeikytė

Balandžio 18-19 dienomis Gardine bus surengtas 8-asis tarptautinis Baltarusijos - Lietuvos ir 3-iasis tarptautinis Baltarusijos - Suomijos forumai, kurių metu bus siekiama gilinti šių šalių bendradarbiavimą. Forumus rengia Baltarusijos ambasada Lietuvoje kartu su Baltarusijos ekonomikos ministerija, Gardino apskrities vykdomuoju komitetu ir baltarusių, lietuvių bei suomių verslo atstovais.
Baltarusijos ambasadoriaus Vladimiro Dražino teigimu, šį forumą neabejotinai galima vadinti svarbiausiu 2012 m. ekonominiu įvykiu Lietuvos ir Baltarusijos tarpusavio santykiuose.
“Tai svarbiausias, sąmoningai šitą žodį vartoju, ekonominis 2012 m. įvykis dvišaliuose Baltarusijos ir Lietuvos santykiuose”, - antradienį spaudos konferencijoje, skirtoje pristatyti Gardine įvyksiantį forumą, sakė V. Dražinas.
Pagrindiniais rengiamų forumų tikslais galima įvardinti prekybinio - ekonominio bei mokslinio - technologinio Baltarusijos bendradarbiavimo su Lietuva ir Suomija gilinimą ir plėtrą, Baltarusijos ekonominio potencialo pristatymą, naujų verslo partnerių paiešką, apsikeitimą įgyta patirtimi bei Baltarusijos įvaizdžio stiprinimą užsienio šalių rinkose.
Baltarusijos ambasadorius pabrėžė, kad, nors Lietuva tradiciškai ir laikoma svarbiausiu prekybos partneriu, tokio pobūdžio forumai vis tiek itin naudingi - jų pagalba intensyvinamos prekybos apimtys.
“Per 2001-2010 m. laikotarpį, išanalizavus visus statistinius duomenis, Lietuvos verslas į Baltarusiją investavo 150 mln. JAV dolerių. Per dešimt metų - 150 mln. JAV dolerių (...). 2011 m. lietuviams atsirado galimybė investuoti 114,5 mln. JAV dolerių. Per metus mes beveik pasiekėme dešimtmečio investicijų apimtis (...). Lietuvos investuotojų patirtis įrodė, kad nė vienas centas Baltarusijoje neprapuolė. Yra įstatymai ir jų laikomasi, be to, kapitalą čia patikima investuoti, ir niekas nesijaučia nuskriaustas”, - pavyzdžius, kodėl šie forumai naudingi, vardijo jis.
V. Dražino teigimu, 2011 m. dėka glaudaus ir efektyvaus Baltarusijos ir Lietuvos verslo struktūrų bendradarbiavimo buvo pasiekta ir rekordinė dvišalė apyvarta - 1 mlrd. 160 mln. dolerių, be to, 2,3 karto, palyginti su 2010 m., padidėjo lietuvių investicijos į Baltarusijos ekonomiką, o paslaugų apyvarta sudarė net 550 mln. dolerių.
Baltarusijos ambasadorius taip pat pažymėjo, jog dvišalė sutartis dėl bevizio režimo taikymo asmenims, gyvenantiems abiejose šalyse pasienio zonoje - ne toliau kaip 50 km nuo sienos, būtų itin ekonomiškai naudinga.
“Toje zonoje atsirastų labai daug įmonių, stimuliuosiančių ekonominį augimą. Ir šitas laikas - jau ne už kalnų”, - sakė jis.
V. Dražino teigimu, šiuo metu Baltarusijoje veikia 480 lietuviško kapitalo įmonių, 250 baltarusiško - Lietuvoje.
“Šiandien vyksta integracija (...) forume mes turime ką pasakyti ir turime kuo privilioti investuotojus ir dvišalio proceso dalyvius”, - pabrėžė Baltarusijos ambasadorius.
Planuojama, kad 8-ajame Baltarusijos-Lietuvos ekonomikos forume dalyvaus po 150 įmonių iš abiejų valstybių, be to, bandoma privilioti ir 48 Suomijos kompanijas.
“Malonu pripažinti, kad jau esama ir trišalių projektų - Lietuva, Suomija, Baltarusija. Mes pajungiame papildomus resursus ir galimybes, kuriuos ji turi. Suomija - turtinga šalis, galinti investuoti tiek į Lietuvą, tiek ir į Baltarusiją, todėl mes ją ir bandome privilioti”, - sakė ambasadorius.
Gardine įvyksiančiame forume vyks plenarinės sesijos bei posėdžiai - diskusijos pagal keturis sektorius: ekonominio, techninio ir humanitarinio, ekologinio, transporto ir logistikos bei energetinio.
V. Dražinas taip pat pabrėžė, jog forumas Gardine nebus paskutinė šių metų bandymų intensyvinti tarpusavio prekybą stotelė - birželio 7-8 dienomis planuojama surengti ir abiejų valstybių regionų forumą.
“Šiais metais mes nusprendėme suaktyvinti mūsų darbą (...). Baltarusijos ambasada prisiima maksimalią atsakomybę, nes suprantame, kad kažkas turi būti už viską atsakingas”, - reziumavo V. Dražinas.

Atgal