VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

04 13. Latvija įgyvendins dujų pramonės reformą iki 2017 met

Diana Končiūtė

Dujų pramonės reforma Latvijoje bus įgyvendinta pagal Europos Sąjungos reikalavimus ne vėliau kaip 2017 metais, pranešė Latvijos ūkio ministras Danielis Pavliutas.
Šalis jau rengia derybas su Rusijos dujų bendrove “Gazprom” dėl dujų rinkos liberalizacijos, pranešė Latvijos ekonomikos ministerija balandžio pradžioje. “Mano nuomone, kad ir kas įvyktų, kad ir kas vadovautų po manęs ministerijai, 2017-ieji - kraštutinis terminas, kai Latvija turi parengti atitinkamą paketą”, - sakė D. Pavliutas. Iki tol “Latvijas Gaze”, kurios trečdalis priklauso “Gazprom”, neteks išskirtinės teisės naudotis savo dujų transportavimo infrastruktūra, įskaitant vieną didžiausių Europoje požeminių dujų saugyklų “Incukalns”. Toks reikalavimas numatytas vadinamajame ES Trečiajame energetikos pakete. ES priėmė vadinamąjį Trečiąjį energetikos paketą, kuriuo norima pasiekti, kad energetikos rinka taptų visiškai veiksminga ir kad atsirastų bendra ES dujų ir elektros energijos rinka. Tai padėtų išlaikyti kiek įmanoma žemą kainų lygį, gerinti paslaugos standartus ir saugiau apsirūpinti energija. Pagal šį paketą reikalaujama, kad pagrindinės veiklos - elektros gamyba ir tiekimas, perdavimas bei paskirstymas - būtų atskirtos, o tai neatitinka Rusijos dujų milžinės interesų.
Latvija planuoja sėsti prie derybų stalo su “Latvijas Gaze” akcininkais, kuriais, be “Gazprom”, yra Vokietijos E.ON ir Rusijos dujų kompanija “Itera”, sakė ministras.

Atgal