VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

04 17. Mokėjimai Lietuvai sustabdyti dėl didelio klaidų lygio

Miglė Dikčiūtė

Žiniasklaidoje pasirodę finansų ministrės Ingridos Šimonytės pastebėjimai, kad Europos Komisijos mokėjimų Lietuvai pagal Europos Sąjungos (ES) sanglaudos politikos programas sustabdymas yra politiškai motyvuotas ir taktinis žingsnis, yra klaidinantys ir neteisingi, teigiama Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje Eltai atsiųstame Europos Komisijos pareiškime. Pasak Europos Komisijos, Lietuva viršijo leidžiamą klaidų lygį. “Laikydamasi aukštų finansų audito ir kontrolės standartų Europos Komisija nusprendė laikinai sustabdyti mokėjimus tam tikroms programoms Lietuvoje, nes klaidų jose lygis - 4,4 proc., o tai daugiau už leidžiamą 2 proc. klaidų lygį”, - sakoma pareiškime. Europos Komisija nesutinka su mūsų šalies Valstybės kontrolės klaidų vertinimu.
“Nors Lietuvos Respublikos valstybės kontrolė pranešė apie mažesnį klaidų lygį (1,93 proc.), Europos Komisija su šiuo skaičiumi nesutinka, nes skaičiavimuose gali būti tam tikrų netikslumų, kurie nėra visiškai patikslinti arba kuriems ištaisyti nesiimta veiksmų. Europos Komisija laikosi nuomonės, kad į bet kokius galimus netikslumus reikėtų atsižvelgti tol, kol jie nėra visiškai patikslinti, todėl mano, kad 4,4 proc. klaidų lygis tiksliau atspindi programų įgyvendinimo Lietuvoje padėtį”, - teigia ES vykdomoji institucija.
Europos Komisija ketvirtadienį iš Lietuvos gavo naujausią informaciją, kaip taisoma padėtis, ir išnagrinėjusi ją spręs, ar atšaukti laikiną mokėjimų sustabdymą. “Laikinas mokėjimų sustabdymas automatiškai atšaukiamas, kai Europos Komisija įsitikina, kad klaidų priežastys visiškai pašalintos. Europos Komisija paprašė Lietuvos pateikti informaciją apie veiksmus padėčiai ištaisyti ir tokią informaciją gavo (naujausia informacija gauta balandžio 12 d.). Europos Komisija dabar šią informaciją nagrinėja ir pateiks atsakymą”, - sakoma pareiškime.
ES vykdomoji institucija pažymi, jog nesusidūrė su jokiomis mokėjimų pagal sanglaudos politikos programas problemomis ir visi mokėjimai, kurie turėjo būti padaryti 2012 m., ES valstybėms narėms jau atlikti.

Atgal