VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

05 04. Gyventojai jau susigrąžino beveik 124 mln. litų GPM permokos

Daiva Kasputytė


Išankstiniais Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) duomenimis, šiais metais mokesčių mokėtojai pateikė apie 820 tūkst. gyventojų pajamų mokesčio (GPM) deklaracijų. Inspekcija sulaukė beveik 62 tūkst. turto deklaracijų ir beveik 512 tūkst. prašymų skirti paramai iki 2 proc. ir 1 proc. politinėms partijoms nuo sumokėtos GPM sumos.
Pasak VMI viršininko pavaduotojos Vilmos Vildžiūnaitės, kasmet vis daugiau mokesčių mokėtojų deklaracijas teikia paprastesniu, greitesniu bei patikimesniu - elektroniniu būdu. Šiais metais gyventojų, pateikusių pajamų deklaraciją per Elektroninę deklaravimo sistemą, dalis išaugo iki 90 proc.
Šiuo metu 325 tūkst. mokesčių mokėtojų, teisingai užpildžiusių GPM deklaracijas ir pateikusių elektroniniu būdu, jau susigrąžino beveik 124 mln. litų GPM permokos. Iš 540 tūkst. išanalizuotų gyventojų deklaracijų nustatyta, kad prašoma grąžinti per 215 mln.
VMI primena, jog nuo šių metų turto ir pajamų deklaracijas pateikti privalėjo kredito įstaigų tarybų ir (ar) valdybų nariai, administracijų vadovai, pavaduotojai ir jų šeimų nariai, viešosios informacijos rengėjo ir (ar) skleidėjo tarybų ir (ar) valdybų nariai, vadovai, jų pavaduotojai, vyriausi redaktoriai, jų pavaduotojai, redaktoriai, jų pavaduotojai ir jų šeimų nariai. Taip pat tie gyventojai, kurie politinės kampanijos dalyviui (-iams) per praėjusius metus paaukojo daugiau kaip 40 Lt.
Gyventojai, kurie privalėjo, tačiau dar nepateikė GPM ir turto deklaracijų, VMI ragina nedelsti ir pateikti kuo skubiau. Tiems gyventojams, kurie turėtų sumokėti pajamų mokestį, tačiau dėl finansinių sunkumų neišgali to padaryti, VMI rekomenduoja kreiptis į apskrities valstybinė mokesčių inspekciją ir tartis dėl mokestinės paskolos ar mokesčių atidėjimo. VMI primena, kad gyventojai, norintys susigrąžinti GPM permoką, teikti ir tikslinti deklaracijas gali dar 5 metus. Pateiktų prašymų pervesti 2 proc. paramą ir 1 proc. paramą politinėms partijoms po gegužės 2 d. VMI nebepriima.

Atgal