VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

01 11. 2013 m. pasaulio ekonomika priklausys nuo stiprių politinių sprendimų

Modestas Pilkauskas

Stipri ir konsoliduota valdžia, politinės klasės galia, jos vienybė, mokėjimas priimti efektyvius sprendimus ir greitai juos realizuoti - tai ekonominės sėkmės 2013 m. sąlygos bet kuriai valstybei. Tokią nuomonę pareiškė vienas iš Londono "Sičio" tarpininkų Džeremis Lajonas (Jeremy Lion).
"Šiems metams įtakos turės politika. Pasaulio likimas priklausys nuo to, kokius sprendimus priims valdantieji. Labai svarbius tarptautinės politikos klausimus, pavyzdžiui, Artimųjų Rytų, Šiaurės Afrikos, Persų įlankos ateities, išspręsti gali tik politinis elitas. Ekonomika 2013 m. bus politikos "podukra", - kalbėjo žymus amerikiečių ekonomistas Nurielis Rubinis (Nouriel Roubini).
Savo ruožtu įtakingos amerikiečių analizės ir konsultavimo grupės "Eurazija" prezidentas Ajenas Bremeris (Ian Bremmer) pastebėjo, kad ekonomikos žodyne jau atsirado frazė "politinė rizika". "Kur bepažvelgsite - ar į "finansinę bedugnę", ar į euro zonos krizę, galimybę verslui uždirbti iš Kinijos augimo, ar apsisaugoti nuo įvykių Vidurio Rytuose - visur rinkose dominuoja politika. Geoekonomika dabar yra greta geopolitikos, kai kalbame apie karą, taiką ar klestėjimą", - sakė jis.
"2013 m. tarpusavio santykiai tarp politikos ir ekonomikos sustiprės pirmosios naudai, o pasaulis taps mažiau stabilus, - sakė vienas iš JAV investicinio fondo PIMCO vadovų Muhamedas El Erianas (Mohamed El-Erian). - Tokių šalių kaip JAV, Kinija, Egiptas, Vokietija, ir Graikija ekonomika priklausys nuo politikų malonės". Jo nuomone, euro zonos ateičiai artimiausiais mėnesiais bus labai svarbūs visuotinių rinkimų Italijoje rezultatai ir būsimoji ekonominė Romos politika.
Vertindamas JAV perspektyvas, M. El Erianas atkreipia dėmesį, kad "dėl galimos ilgalaikės konfrontacijos tarp demokrato prezidento Barako Obamos (Barack Obama) ir respublikoniškojo Kongreso Amerikos politika turės mažiau įtakos, todėl ekonomika neįgaus papildomo pagreičio".
"Tokia situacija Kongrese dar labiau sustiprins politinį neapibrėžtumą, sunkins skolos problemą ir turės neigiamą poveikį deryboms dėl biudžeto deficito sumažinimo. Visa tai sumažins ekonomikos augimo tempą", - pažymėjo finansininkas.

Atgal