VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

01 18. Tyrimas: Lietuvos įmonėse, palyginti su Europa, sprendimai priimami sparčiau

Tadas Ivaškevičius

Lietuvos kompanijose, lyginant su kitomis Europos šalimis, sprendimai priimami kiek sparčiau, tačiau dar didesnį pagreitį stabdo naujos krizės rizika bei vis dar daug lygių turinčios organizacinės struktūros.
Tokias įžvalgas pateikia naujausias tarptautinės vadybos ir konsultacijų bendrovės "Hay Group" atliktas tyrimas.
Bendrovės generalinės direktorės Baltijos šalims Nedos Songin teigimu, Europos kompanijų augimą stabdo lėtai priimami sprendimai - įmonės, prisitaikydamos prie besikeičiančių rinkos sąlygų, užtrunka ilgiau nei kitos stambiosios pasaulinės įmonės, todėl joms sudėtingiau išsikovoti didesnę rinkos dalį.
"Sprendimų priėmimo sparta ir gebėjimas prisitaikyti prie rinkos sąlygų yra pagrindiniai verslo efektyvumą lemiantys veiksniai. Šios verslo savybės yra būtinos, norint išlikti pasaulinėje rinkoje. Be to, tai yra tarpusavyje susiję procesai - greitai svarbius sprendimus priimantys verslai lengviau prisitaiko ir prie rinkos pokyčių", - komentuoja ji.
Daugiau nei 4 mln. respondentų iš 14 skirtingų valstybių nuomonę atspindinčio tyrimo metu išaiškėjo, kad Europoje savo įmones kaip greitas sprendimų priėmėjas įvardijo mažiau nei pusė jų atstovų: Vokietijoje - 48 proc., Prancūzijoje, Italijoje ir Rusijoje - po 47 proc., Anglijoje - 45 proc. Be to, net lanksčiausios Europos bendrovės užtrunka, reaguodamos į pokyčius rinkoje. Savo organizacijas, kaip gana sunkiai prisitaikančias prie verslo aplinkos pasikeitimų, Prancūzijoje įvardijo 39 proc., Italijoje ir Didžiojoje Britanijoje - po 37 proc., Vokietijoje - 36 proc. šalies įmonių darbuotojų.
N. Songin pažymi, jog mažų šalių įmonės yra priverstos į rinkos pokyčius reaguoti itin lanksčiai. Tokios organizacijos turi ne tik laiku pastebėti tam tikrus pasikeitimus, tačiau ir pakankamai sparčiai juos įsidiegti. Dažnu atveju mažų rinkų įmonės negali diktuoti kainų tendencijų ar kitų sąlygų ir privalo taikytis prie aplinkos. Kita vertus, joms lengviau keistis - sparčiau juda informacija, panaudojamos naujienos, pastebimos klaidos.
"Mažoms įmonėms lankstumas yra būdas išlikti rinkoje, todėl Lietuvos kompanijose sprendimai yra priimami gana operatyviai. Tačiau lyginant su augančiomis pasaulinėmis rinkomis, mūsų šalis atsilieka tiek pagal reakcijos į aplinkos pokyčius greitį, tiek pagal sprendimų priėmimo efektyvumą. Nepaisant gana neblogos finansinės situacijos, Lietuvos įmonės gana atsargiai investuoja į plėtrą. Neužtikrintumą ir baimę labiausiai skatina ne tik buvusi krizė, tačiau ir kalbos apie galimą naująją", - aiškina ji.
Pasak N. Songin, kita greitesnei Lietuvos kompanijų plėtrai trukdanti priežastis yra daug lygių turinčios organizacinės struktūros ir neaiškios skirtingų lygių darbuotojų įgaliojimų ribos. Be to, darbuotojai nėra skatinami rizikuoti ir prisiimti atsakomybės, todėl atsiranda daug kliūčių operatyviai priimti sprendimus.
"Hay Group" - tai pasaulinė vadybos konsultacijų bendrovė. Kompanija turi 86 biurus 47 pasaulio valstybėse. Joje dirba daugiau nei 2 tūkst. 600 darbuotojų.

 

Atgal