VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

01 23. Apklausa: lietuviai į pensiją išeina nenoriai

Modestas Bakšys

8 iš 10 pensinio amžiaus sulaukę asmenys sprendimą išeiti į pensiją vis atidėlioja. Gyventojams sunkiausia susitaikyti su faktu, jog pajamos stipriai sumažės, parodė Europos bendrovės "ERGO Life Insurance" užsakymu atlikta gyventojų apklausa.
Apklausos duomenimis, kiek daugiau nei pusė dabartinių pensininkų svarstė iki vienerių metų, kol pasiryžo išeiti į pensiją, 1-3 metus delsė penktadalis, 4-7 metus - 6 proc. pensinio amžiaus gyventojų. Keli respondentai (1,2 proc. gyventojų) teigė, jog išeiti į pensiją delsia jau daugiau kaip 10 metų.
Anot apklausos, net 8 iš 10 gyventojų teigė, jog sprendimą išeiti į pensiją atidėjo dėl gerokai sumažėsiančių pajamų, 6 proc. respondentų teigė, jog nenorėjo prarasti aktyvios darbinės veiklos, neturėjo galimybės perduoti darbus kitiems. Dėl nenoro vadintis pensininku išėjimo iš darbo vengė 2 proc. gyventojų.
"Vidutinė "Sodros" mokama senatvės pensija, turint būtinąjį stažą, šių metų trečią ketvirtį sudarė 842 litus. Vidutinis darbo užmokestis, atskaičius mokesčius, siekė 1686 litus. Skaičiuojama, jog išėjus į pensiją gyvenimo kokybė nesuprastėtų, jeigu gaunama apie 70 proc. ankstesnių pajamų, tuo tarpu tarp vidutinės pensijos ir atlyginimo atotrūkis ženkliai didesnis. Būtent tai ir yra priežastis, kodėl, užuot mėgavęsi laiku su artimaisiais, skyrę dėmesį poilsiui, mėgstamiems užsiėmimams, pensinio amžiaus sulaukę gyventojai ir toliau jėgas atiduoda darbui", - sako "ERGO Life Insurance" SE Gyvybės draudimo departamento vadovė Audronė Kupliauskienė.
Draudimo ekspertė pataria kaupti senatvei nejaučiant naštos - tai galima daryti investuojant savarankiškai arba investavimo riziką patikint bendrovėms.
Tyrimo duomenys taip pat parodė, kad dėl sumažėsiančių pajamų labiau pergyvena moterys.
Apklausos duomenimis, pensinio amžiaus sulaukusios moterys išėjimą į pensiją linkusios mažiau atidėti nei vyrai: į pensiją tą pačią dieną, kai tik suėjo terminas, išėjo 21 proc. moterų ir 17 proc. vyrų. Vyrų dalis taip pat didesnė tarp tų gyventojų, kurie į pensiją išeiti nepasiryžta 10 metų ir daugiau. Tokį laikotarpį sukakus pensiniam amžiui dėl išėjimo iš darbo svarstė 2,3 proc. vyrų ir tik 0,3 proc. moterų.
Dėl gerokai sumažėsiančių pajamų išėjus į pensiją labiau nuogąstauja moterys nei vyrai. Šią priežastį įvardino 79 proc. vyrų ir 86 proc. moterų. Tuo tarpu vyrai dažniau nei moterys nenori prarasti aktyvios darbinės veiklos (šią priežastį įvardino 9 proc. vyrų ir 4 proc. moterų), taip pat į pensiją išeiti nenori, kadangi sutuoktinis ar partneris dar nėra nutraukęs darbinės veiklos (3,4 proc. vyrų ir 1,3 proc. moterų).
Rinkos tyrimų ir konsultacijų bendrovės "Prime Consulting" gyventojų reprezentatyvi apklausa buvo atlikta spalio 10-27 dienomis. Jos metu buvo apklausti 509 pensinio amžiaus respondentai iš visos Lietuvos.

Atgal