VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

01 25. Sustabdytų kredito unijų indėlininkams pinigų draudimo išmokoms pakaks, sako R. Kuodis

Domantas Katkevičius

Nacionalinės kredito unijos ir "Švyturio taupomosios kasos" veiklos sustabdymas palies apie 3600 indėlininkų, skaičiuoja Lietuvos banko Valdybos pirmininko pavaduotojas Raimondas Kuodis. Tačiau turimų lėšų pakaks VĮ "Indėlių ir investicijų draudimas" išmokėti draudimo išmokoms.
"Pajininkų Nacionalinėje kredito unijoje buvo 3 100, o "Švyturio taupomojoje kasoje" - šiek tiek daugiau kaip 500", - žurnalistams sakė R. Kuodis. Tiesa, nukentės tie, kurių įnašai unijose viršijo 100 tūkst. eurų sumą.
Pasak jo, indėlių suma Nacionalinėje kredito unijoje sudarė 123 mln. litų, o "Švyturio taupomojoje kasoje" - 18,3 mln. litų. Skaičiuojama, kad Nacionalinės kredito unijos neigiamas kapitalas sudarė apie 24 mln. litų, Švyturio taupomosios kasos - apie 1,5 mln. litų. Turimų lėšų pakaks išmokėti indėlių draudimo išmokos.
"Taip, nemaža dalis to fondo lėšų buvo panaudota "Snoro" bylos atveju, bet, kaip minėjau, tai yra santykinai nereikšmingos sumos, turint omeny valstybės finansų būklę. Manau, esamų lėšų pakaks", - teigė jis.
Lietuvos banko valdybos pirmininko pavaduotojas patvirtino, kad abiejų unijų, kurių veiklą centrinis bankas sustabdė, vadovybė veikė tokiu pačiu principu - turtas buvo įkeitinėjamas už jo vertę žymiai viršijančias sumas.
"Bendras bruožas yra toks, kad vis dėlto geriausias būdas apvogti finansų instituciją yra ją turėti. Ir panašu, kad šiuo atveju buvo sąmoningai veikiama išduodant paskolas nebesitikint, kad jos sugrįš, išduodant jas tikrai už menkos vertės turtą, parodant, kad to turto vertė yra didesnė", - aiškino ekonomistas ir pabrėžė turto vertintojų atsakomybę.
"Reikia labai gerai pasižiūrėti į turto vertintojų atsakomybę, kodėl jie pasirašo po tokiais dalykais. Manau, kad čia bus platesnės gijos", - dėstė jis.
Paskolos buvo išduodamos "vienadienėms", neaiškios reputacijos įmonėms. Abiejose kredito unijose figūruoja tos pačios įmonės.
Generalinė prokuratūra ir Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnyba atlieka ikiteisminį tyrimą dėl galimai neteisėto didelės vertės paskolų gavimo iš keturių Lietuvoje veikiančių kredito unijų, taip pat galimo šių kredito unijų turto iššvaistymo, disponavimo tokiu būdu nusikalstamai įgytu turtu, kai kurių įmonių neteisėtos veiklos ir dokumentų klastojimo.
Įvertinusi kredito unijos "Švyturio taupomoji kasa" inspektavimo metu surinktus duomenis apie šios kredito įstaigos vykdomą ypač rizikingą ir neatsakingą veiklą, papildomus nuostolius dėl blogų paskolų ir atsižvelgusi į pačios kredito unijos pateiktus duomenis apie savo finansinę būklę, Lietuvos banko valdyba nusprendė visam laikui atšaukti šios kredito įstaigos veiklos licenciją.
Vykdydama nuolatinę kredito įstaigų veiklos kontrolę ir užfiksavusi itin sparčią kredito unijos "Švyturio taupomoji kasa" plėtrą, Lietuvos banko Priežiūros tarnyba 2012 m. lapkritį pradėjo tikslinį jos inspektavimą. Inspektoriai nustatė, kad kredito unija veikia itin rizikingai ir kelia grėsmę indėlininkų ir visuomenės interesams.

Atgal