VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

01 29. "Gazprom" skyrė Ukrainai 7 mlrd. dolerių baudą už mažesnį įsigytą dujų kiekį nei numatyta sutartyje

Paulius Šiškauskas

Rusijos dujų bendrovė skyrė Ukrainos bendrovei "Naftogaz Ukrainy" 7 mlrd. dolerių baudą už tai, kad pernai Ukraina nupirko mažiau dujų nei buvo įsipareigojusi.
"Naftogaz" tvirtina, kad "apie sumažėjusias vartojimo apimtis "Gazprom" buvo perspėta iš anksto", o už visas įsigytas dujas atsiskaityta ir laiku. "Gazprom" pateiktos sąskaitos kompanija apmokėti neketina, informuoja "Kommersant".
"Mes tai vertiname kaip Ukrainai daromą spaudimą per tebesitęsiančias derybas dėl dujų transportavimo konsorciumo steigimo ir dujų kainos Ukrainai sumažinimo. "Gazprom" tokiu spaudimu siekia pasiekti naudingesnių sau sąlygų steigiant dujų transportavimo konsorciumą, kuriam valdyti būtų perduota Ukrainos dujų transportavimo sistema", - tvirtina Ukrainos kompanija.
Analogiška situacija, susijusi su Europos rusiškų dujų vartotojais, pasibaigė tuo, kad "Gazprom" sutiko daryti kai kurių nuolaidų ir nusprendė peržiūrėti dalies Europos sutarčių sąlygas, informuoja BBC.
Praėjusiais metais ieškinius prieš Rusijos dujų monopoliją iškėlė Lenkija, Lietuva ir Čekija. Čekijos antrinei įmonei "RWE Transgas" pavyko laimėti ginčą su "Gazprom" ir ji nemokėjo baudos už mažesnį įsigytą dujų kiekį nei buvo numatyta sutartyje.
Kitoms Europos vartotojoms - Italijos ENI ir "Edison", Vokietijos E.ON ir RWE bei Graikijos DEPA - "Gazprom" buvo priversta daryti nuolaidų. Vien per pirmąjį 2012 m. pusmetį, "Reuters" duomenimis, "Gazprom" išmokėjo Europos kompanijoms apie 4,25 mlrd. dolerių.
"Gazprom" su dujų pirkėjais sudaro kontraktus, kuriems taikomas principas "Imk arba mokėk", - pagal jį importuotojas privalo sumokėti už visas sutartyje nurodytas dujų apimtis (nepriklausomai nuo to, ar jos jam reikalingos, ar ne) arba sumokėti baudą.
Pagal 2009 m. sudarytą "Gazprom" ir "Naftogaz" sutartį, Ukraina turi pirkti iš "Gazprom" po 52 mlrd. kubinių metrų dujų per metus.
Metinės dujų pirkimų apimtys gali būti keičiamos, jei abipusis susitarimas pasiekiamas ne vėliau kaip likus šešiems mėnesiams iki naujų kalendorinių metų pradžios.
Ukrainos energetikos ir anglies pramonės ministerijos duomenimis, Ukraina 2012 metais sumažino rusiškų dujų importą 26,5 proc., lyginant su 2011 metais, įsigijusi apie 32,9 mlrd. kubinių metrų dujų.

Atgal