VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

02 05. Kazokiškių sąvartynas virsta moderniu, europietiškus standartus atitinkančiu sąvartynu

Tautvydas Vaškevičius

Kazokiškių sąvartyne įrengus modernią dujų surinkimo įrangą, išgaunamas dujas pradėta tiekti Vievio šilumos tinklams. Dėl to Vievio gyventojams šiluma pigs apie 20 proc., mažiau jie mokės ir už karštą vandenį. Sausio mėnesio kaina dar buvo 31,74 ct už kilovatvalandę šilumos, vasarį ji mažės maždaug penktadaliu. Šilumos kaina Vievyje iki šiol buvo viena didžiausių Lietuvoje.
Penktadienį įrenginius apžiūrėjęs ,Vilniaus meras Artūras Zuokas sakė, jog tai geras pavyzdys, kaip protingas dujų panaudojimas duoda naudą žmonėms.
„Vievio šilumos tinklų" teritorijoje įgyvendinant dujų išgavimo sąvartyne projektą buvo įrengta 800 kW galios šilumos ir elektros kogeneracinė jėgainė, kuriai tiekiamos dujos išgaunamos sąvartyne, taip pat nutiestas 5,5 km ilgio vamzdynas, kuriuo dujos tiekiamos jėgainei.
Norint tiekti Kazokiškiškių sąvartyne susidarančias dujas ir šildyti Vilniaus miestą, turėtų būti nutiestas 30 kilometrų (su tarpinėmis dujų stotimis) vamzdynas nuo sąvartyno iki Vilniaus termofikacinės elektrinės Nr. 3 Jočionių gatvėje. Ekonomiškai neatsipirktų ir šių dujų panaudojimas Vilniaus miesto šildymui, nes išgaunamų dujų kiekio pakaktų tik 1-2 MW galingumo katilinei, kurioje būtų gaminama šiluma. Tai yra apie 1 proc. vasaros šilumos poreikio Vilniaus miestui.
Projektą prieš porą metų inicijavo Kazokiškių sąvartyną eksploatuojanti 8 savivaldybių įkurta bendrovė VAATC (Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centras, kurio 74,9 proc. akcijų priklauso Vilniaus miesto savivaldybei).
Vilniaus vicemeras Jonas Pinskus džiaugėsi, jog Kazokiškių sąvartynas virsta moderniu, europietiškus standartus atitinkančiu sąvartynu, kokių yra išsivysčiusiose šalyse.
„Pasaulyje sąvartyno kaimynystė aplinkiniams gyventojams reiškia ekonominę naudą, dabar jau galima tuo pasidžiaugti ir Lietuvoje. Išgaunant dujas sąvartyne, aplinkiniams gyventojams nemalonių kvapų dar labiau sumažės, nes susikaupusios dujos pateks ne į orą, o šildys Vievio gyventojų radiatorius", - sakė J.Pinskus.
Pasak „VAATC" direktoriaus Nerijaus Žiliaus, gyventojams kylančių nepatogumų dėl sąvartyno kaimynystės kaskart mažėja - nuolat rūpinamasi, kad sąvartyne nebūtų paukščių, išnešiojančių atliekas po sąvartyno apylinkes, stengiamasi sumažinti iš kaupo sklindantį kvapą.
Šio metu iš sąvartyno yra išgaunama apie 400 m3 dujų per valandą. Maždaug toks dujų kiekis per mėnesį išnaudojamas vidutinio dydžio individualaus namo šildymui.

Atgal