VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

02 08. Fukušimos operatorė pirks skalūnų dujų iš JAV

Daiva Bakutienė

Fukušimos atominės jėgainės operatorė "Tepco" pirks po 800 tūkst. tonų suskystintų dujų per metus iš Jungtinių Valstijų. Apie tai informuojama kompanijos pranešime spaudai.
Dujos bus tiekiamos iš suskystintų dujų terminalo Kamerono mieste (Luizianos valstija), kuris turi būti paleistas eksploatuoti po kelerių metų. "Tepco" planuoja pirkti suskystintas dujas per dvidešimties metų laikotarpį nuo 2017 metų.
Vėliau Japonijos energetikos kompanija ketina padidinti dujų pirkimų apimtis iki 2 mln. tonų per metus. Iš viso per artimiausius metus "Tepco" planuoja padidinti suskystintų dujų pirkimus iš įvairių šalių iki 10 mln. tonų per metus.
Azijoje šio kuro kaina siejama su naftos kainomis, todėl pirkti skalūnų dujas JAV yra naudingiau. Apie "Tepco" planus pirkti skalūnų dujas JAV buvo skelbiama dar praėjusių metų balandį, bet kokia kompanija ketina įsigyti kuro, nebuvo skelbiama.
Japonija labai padidino suskystintų dujų importą po avarijos Fukušimos atominėje jėgainėje, kurią valdo "Tepco". Šalies valdžia nutarė sustabdyti beveik visus branduolius reaktorius, dėl to šalyje susidarė energijos deficitas. Nuo 2011 metų Japonija yra didžiausia pasaulyje skalūnų dujų importuotoja.
Skalūnų dujų pakilimas Jungtinėse Valstijose, prasidėjęs pirmajame naujojo šimtmečio dešimtmetyje, paskatino ženklų dujų gamybos JAV augimą. Dėl šios priežasties šio kuro kaina šalyje sumažėjo iki mažiausio lygio per dešimtmetį, ir JAV galėjo pati patenkinti visus savo dujų poreikius. Šalies valdžia tikisi, kad iki 2016 metų kompanija pradės eksportuoti suskystintas skalūnų dujas. Maždaug prieš dešimt metų JAV buvo pastatyti terminalai, skirti importuoti suskystintas dujas, bet dėl skalūnų dujų pakilimo jie tapo nereikalingi. Dabar jie pertvarkomi į eksporto terminalus, iki 2015 metų turi būti paleistas eksploatuoti pirmasis toks objektas.

Atgal