VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

02 12. Pensijų fondai savo dalyviams ir jų artimiesiems pernai išmokėjo 33 mln. litų

Marija Jonušienė

Pensijai kaupę dirbantieji ir jų artimieji 2012 metais iš antros pakopos pensijų fondų gavo beveik 33 mln. litų. Vidutinė išmoka minėtu laikotarpiu buvo rekordinė - vienam dalyviui siekė 9 728 litus. Iš viso nuo pensijų kaupimo sistemos pradžios dalyviams pervesta netoli 95 mln. litų.
Pernai 1902 pensininkais tapusiems asmenims išmokėti 24,9 mln. litų (vidutiniškai po 13 tūkst. Lt), o 1486 dalyvių paveldėtojams išmokėti 8,1 mln. litų (vidutiniškai po 5,45 tūkst. Lt).
„Išmokos praėjusiais metais išties buvo rekordinės, jos siekė didžiausius vidutinius dydžius, kokie kada yra buvę. Tai įrodo visiems, kad sistema, galima sakyti, pagaliau įsivažiavo ir pradėjo teikti solidžias išmokas išeinantiesiems į pensiją ar senatvės pensinio amžiaus nesulaukusiųjų paveldėtojams. Žinoma, normalu, kad ateityje jos dar labiau didės, ypač kai į fondus imtasi pervesti daugiau gyventojų lėšų", - pažymi Lietuvos gyvybės draudimo įmonių asociacijos prezidentas Artūras Bakšinskas.
Pensijų fondų dalyviui sulaukus pensinio amžiaus, reikia kreiptis į jo pensiją kaupiančią valdymo įmonę ir pateikti prašymą dėl išmokos būdo pasirinkimo. Valdymo įmonės įgaliotas darbuotojas patikrins, ar sukaupta suma nėra didesnė nei reikalaujama suma anuitetui įsigyti (šiuo metu sulaukusiems pensinio amžiaus vyrams - 31 920 litai, moterims - 33 685 litų). Jei reikia, paruošiama išmokų sutartis ir sukauptos lėšos pervedamos į kliento pasirinktą banko sąskaitą arba į kliento pasirinktą gyvybės draudimo įmonę anuiteto įsigijimui.
Anot Lietuvos investicinių ir pensijų fondų asociacijos, sukauptos sumos nuolat auga ir vis daugiau į pensiją išeinančių asmenų įsigyja anuitetą. Jau yra sukaupusių 100 tūkst. litų ir didesnes sumas.

Atgal