VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

03 01. 9 proc. gyventojų sako, kad jų finansinė padėtis per metus pagerėjo

Bronius Paškevičius

Vasario mėnesį 9 proc. gyventojų teigė, kad jų namų ūkio finansinė padėtis per praėjusius 12 mėnesių pagerėjo, 34 proc. - kad pablogėjo, 56 proc. - kad nepasikeitė (sausio mėn. - atitinkamai 9, 35 ir 58 proc.), skelbia Statistikos departamentas.
Vertindami tikėtinus savo šeimos finansinės padėties pokyčius per artimiausius 12 mėnesių, kaip ir sausį, 16 proc. gyventojų vylėsi, kad ji pagerės, 22 proc. manė, kad suprastės (sausio mėn. - 20 proc.). 60 proc. gyventojų vertinimu, jų namų ūkio finansinė padėtis artimiausiais metais nesikeis.
Vertindami šalies ekonominę padėtį, 17 proc. gyventojų teigė, kad per praėjusius metus ji pagerėjo, 36 proc. - kad pablogėjo, 46 proc. - kad nepasikeitė (sausio mėn. - atitinkamai 16, 37 ir 47 proc.). 28 proc. gyventojų manė, kad šalies ekonominė padėtis per artimiausius 12 mėnesių truputį pagerės, 22 proc. - kad pablogės, 44 proc. prognozavo, kad padėtis išliks tokia pati (sausio mėn. - atitinkamai 32, 22 ir 42 proc.).
Vasario mėnesį, kaip ir sausį, 18 proc. gyventojų tikėjo artimiausius 12 mėnesių bedarbių skaičių mažėsiant, o manančiųjų, kad bedarbių skaičius didės, dalis sumažėjo nuo 45 iki 40 proc. ir grįžo į gruodžio mėnesio lygį.
Vartotojų pasitikėjimo rodiklis mieste ir kaime vasario mėn. skyrėsi 4 procentiniais punktais: mieste jis sudarė minus 13, kaime - minus 17. Palyginti su praėjusiu mėnesiu, mieste vartotojų pasitikėjimo rodiklis padidėjo 2, o kaime sumažėjo 3 procentiniais punktais.
Vartotojų pasitikėjimo rodiklio didėjimą mieste lėmė pagerėjusi nuomonė apie bedarbių skaičiaus kitimo perspektyvas. Miesto gyventojų, manančių, kad bedarbių skaičius per artimiausius 12 mėnesių mažės, dalis padidėjo nuo 15 iki 19 proc., tiek pat (4 procentiniais punktais) sumažėjo gyventojų dalis, prognozuojanti bedarbių skaičiaus augimą. Vasarį miesto gyventojai truputį optimistiškiau vertino savo galimybes taupyti. Visiškai nesitikinčių nors kiek sutapyti per artimiausius 12 mėnesių sumažėjo nuo 35 iki 31 procento.
Kaime vartotojų pasitikėjimo rodiklio mažėjimą lėmė visų jo sudedamųjų dalių prognozės. Ypač suprastėjo kaimo gyventojų nuomonė apie šalies ekonominės padėties perspektyvas ir galimybę nors kiek sutaupyti per artimiausius 12 mėnesių. Manančiųjų, kad šalies ekonominė padėtis per artimiausius 12 mėnesių gerės, dalis sumažėjo nuo 36 iki 25 proc., o besitikinčių nors kiek sutaupyti - nuo 26 iki 23 procentų.
Per metus (2013 m. vasario mėn., palyginti su 2012 m. vasario mėn.) vartotojų pasitikėjimo rodiklis padidėjo 9 procentiniais punktais. Ypač pasikeitė gyventojų nuomonė apie šalies ekonominės padėties perspektyvas.
Gyventojų, manančių, kad šalies ekonominė padėtis blogės, dalis sumažėjo nuo 37 iki 22 proc., prognozuojančių bedarbių skaičiaus didėjimą - nuo 52 iki 40 procentų.
Taip pat pagerėjo savo namų ūkio finansinės padėties pokyčių per artimiausius 12 mėnesių vertinimas: gyventojų, prognozuojančių savo namų ūkio finansinės padėties blogėjimą, dalis sumažėjo nuo 26 iki 22 proc., o besitikinčių nors kiek sutaupyti per artimiausius 12 mėnesių dalis padidėjo nuo 23 iki 27 procentų.

Atgal