VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

03 12. De facto mes jau turime eurą

Petras Jonikis

Interviu "Deutsche Welle" Lietuvos Prezidentė Dalia Grybauskaitė paaiškino, kodėl, jos manymu, įstoti į euro zoną yra geras sprendimas. Lietuva 2015 metais planuoja įsivesti eurą.
Paklausta, kodėl Lietuva nusprendė, kad reikia įsivesti eurą, nors vis dar tęsiasi ekonomikos krizė, D. Grybauskaitė teigė, kad ekonomikos krizė nėra euro krizė. Yra šalių, neturinčių euro, kurios turi ekonominių sunkumų ir, atvirkščiai, euro zonos valstybių, kurios neturi jokių problemų.
"De facto mes jau turime eurą, kadangi valiuta susieta su euru fiksuotu kursu", - sakė Prezidentė. Faktiškai Lietuvos monetarinė politika labai daug priklauso nuo Europos centrinio banko. Euro zonos įsipareigojimai ir apribojimai taikomi Lietuvai, tačiau iš to nėra beveik jokios naudos.
Į klausimą "Ar pakankamai buvo diskutuojama dėl euro stabilumo? Ar nesibaiminama, kad sistema gali sužlugti?" Prezidentė atsakė, kad tai susiję su kelių šalių narių ekonomikos ir finansų politika bei politine atsakomybe. Todėl negalima kaltinti euro, jeigu šalis nesugeba priimti atsakingų politinių sprendimų.
2009 metais, kai krizė smogė Lietuvai, šalis įvedė griežtas taupymo priemones, tačiau niekada dėl finansinės paramos nesikreipė į Tarptautinį valiutos fondą (TVF). Prezidentė įsitikinusi, kad Lietuva yra pajėgi susitvarkyti savo jėgomis, be diktato iš išorės. Jeigu yra politinė valia ir atsakomybė, nereikia jokios pagalbos. Tai priklauso tik nuo to, kaip sugebama valdyti šalį, teigė Prezidentė.
Kaimyninė Latvija pasinaudojo finansine parama ir dabar yra viena sparčiausiai augančių valstybių. Tačiau D. Grybauskaitė gynė Lietuvos sprendimą, pareikšdama, kad viskas priklauso nuo to, kokiu pagrindu vertinamas augimas. Anot Prezidentės, Lietuva yra viena iš greičiausiai augančių ekonomikų. "Galima didžiuotis tokiu sprendimu ir prisiimti visą atsakomybę. Aš jau turėjau patirties su TVF 1999 metais, po Rusijos krizės. Supratau, kad niekas negali padėti, jei nesugebi tvarkyti savo šalies", - sakė Prezidentė.
Kalbėdama apie Pietų Europos šalis - Ispaniją ir Graikiją, D. Grybauskaitė pažymėjo, kad šios valstybės netaikė tokio griežto taupymo, kaip Lietuva. Per dvejus metus Lietuva valstybės išlaidas sumažino 12 proc., nes buvo aišku, kad nėra kito pasirinkimo. Rinkos buvo uždarytos, o reikalinga pagalba nebūtų suteikta taip greitai, kaip reikėjo. Todėl Vyriausybė su Prezidentės parama ėmėsi skubių sprendimų.
"Mano atlyginimas buvo sumažintas 30 proc., Vyriausybėje atlyginimai taip pat buvo gerokai apkarpyti. Tik rodant pavyzdį galima pelnyti žmonių pasitikėjimą ir įtikinti dar truputį palaukti ir tikėti pažadais, kad įvyks atsigavimas. Ir mes tai sugebėjome padaryti per dvejus metus", - teigė D. Grybauskaitė.
Kalbėdama apie Lietuvos ateitį, D. Grybauskaitė pažymėjo, kad viskas kasmet tik gerės. Viskas priklauso nuo to, kas yra valdžioje. Populizmas, kaip ir visur kitur, auga. Tai ekonominių sunkumų rezultatas. Tradicinės politinės partijos paranda paramą, nes nesugeba greitai prisitaikyti prie pokyčių. Todėl gyventojų nusivylimas vis labiau didėja. Tačiau tokios tendencijos yra panašios beveik visoje Europos Sąjungoje.

Atgal