VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

03 15. LLRI: vidutinis atlyginimas šiemet turėtų pasiekti prieškrizinį lygį

Neringa Klimienė

Nedarbo lygio mažėjimą šiemet pristabdys minimalaus mėnesinio atlyginimo (MMA) padidinimas, tačiau vidutinis darbo užmokestis šalyje augs sparčiau, prognozuoja Lietuvos laisvosios rinkos institutas (LLRI).
LLRI atlikto Lietuvos ekonomikos tyrimo duomenimis, 2013 m. vidutinio darbo užmokesčio augimas Lietuvoje spartės. Šalies gyventojų vidutinis neto darbo užmokestis 2012 m., palyginti su 2011 m., augo apie 4 proc. Prognozuojama, kad šiemet darbo užmokestis turėtų augti dvigubai sparčiau, t.y. 8 proc. Jei rinkos dalyvių prognozės pasitvirtins, nominalus (neįvertinus kainų augimo) vidutinis darbo užmokestis 2013 m. turėtų augti iki 1797 litų ir pasiekti prieš krizę buvusį aukščiausią lygį 2008-aisiais metais.
"Dalies gyventojų darbo užmokestis didės, tai lems pagerėjusi šalies ekonominė padėtis, padidėjusi darbo paklausa. Situacija kiek paradoksali - darbo užmokestis didėja, o nedarbo lygis išlieka aukštas. Tai rodo problemas darbo rinkoje. Nekvalifikuotiems žmonėms sunku įeiti į darbo rinką dėl MMA barjero bei griežtų darbo santykių, apsunkinančių samdymą. Rinkoje taip pat jaučiamas reikiamų sugebėjimų žmonių trūkumas: neturinčių darbo yra, tačiau turinčių reikiamų sugebėjimų - ne. Trečia - socialinė paramos sistema bei įvairios kitos, dažnai nelegalios pajamos skatina žmones likti oficialiais bedarbiais", - teigė LLRI vyr. ekspertas Vytautas Žukauskas.
Nors per 2013 m. nedarbo lygis sumažės, MMA padidėjimas lems lėtesnį mažėjimą. Ekspertai prognozuoja, kad per pirmąjį šių metų pusmetį dėl MMA pakėlimo darbo netekti gali apie 7 proc. tų, kurie 2012 m. gavo iki 1000 litų mėnesinį darbo užmokestį, o tai reiškia apie 14 tūkst. bedarbių arba 1 proc. punkto nedarbo lygio padidėjimą, lyginant su situacija, jei MMA nebūtų didinama.
"Rinkoje jaučiamas nerimas dėl padidėjusios MMA. Spartus minimalios mėnesinės algos didinimas verčia įmones, neturinčias išteklių, didinti atlyginimus savo darbuotojams, ieškoti galimų sprendimų. Dalis iš šių sprendimų yra tiesiogiai susiję su nedarbo lygio didėjimu: t.y. bankrotas arba dalies darbuotojų atleidimas. Darbo biržos duomenys jau dabar rodo, kad sausio mėnesį užregistruotas didžiausias naujų bedarbių skaičius nuo 2010 m. pradžios. Be to, visos MMA didinimo pasekmės pasimato ne iš karto", - sakė V. Žukauskas.

Atgal