VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

03 22. Antros pakopos pensijų fonde sukauptos lėšos - paveldimos

Gailutė Matusevičienė

Nepritariantys kaupimui privačiuose pensijų fonduose pamiršta svarbų dalyką - antros pakopos pensijų fonde sukauptos lėšos yra paveldimos, primena "Danske Capital investicijų valdymas" generalinis direktorius Darius Kuzmickas. "Gaunantys pensijas iš "Sodros" tokios privilegijos neturi. Taip pat aktualu tai, kad žmogui šiais pinigais papildomai rūpintis nereikia - kartą priėmus sprendimą kaupti antros pakopos pensijų fonde, pasitarti su konsultantu reikės tik sulaukus vidutinio amžiaus ir tuomet pereiti į mažiau rizikingą fondą, o likus mažiau kaip 10 metų iki pensijos - pereiti į konservatyvų pensijų fondą", - teigia jis.
D. Kuzmicko teigimu, nors į Lietuvos antros pakopos pensijų fondus pervedamos įmokos yra vienos mažiausių Europoje, jų investavimo rezultatai ne prastesni nei kaimyninių šalių: per beveik 9 veiklos metus Lietuvoje net ir didžiausios rizikos - akcijų - pensijų fondams nebuvo pelningi tik 2008-ieji ir 2011-ieji metai, o pernai Lietuvos antros pakopos pensijų fondai uždirbo per 440 mln. litų investicinės grąžos.
"Lietuvos antros pakopos pensijų sistemos struktūra ir valdymas atitinka daugelio tarptautinių ekspertų, organizacijų, įskaitant ir Europos Sąjungos, rekomendacijas, tačiau mūsų sistemai trūksta stabilumo - valstybė turi turėti ilgalaikę socialinio aprūpinimo strategiją, kuri numatytų ne tik deklaratyvius, bet ir skaičiais pagrįstus socialinio aprūpinimo sistemos parametrus", - kalbėjo jis ir pateikėjo pavyzdį, jog dėl finansinės krizės "Sodra" į fondus kurį laiką pervedinėjo tik 1,5 proc. vietoje planuotų 5,5 proc. ir tai pakeitė numatytus skaičiavimus, kuriais rėmėsi suplanuota pensijos reforma.
Gyventojai, nusprendę ir toliau kaupti savo lėšas pensijų fonduose, privalės nuo balandžio iki rugsėjo pateikti prašymą savo pensijų kaupimo bendrovei - nuo 2014 m. jiems bus pervedama dalis "Sodrai" sumokėtų mokesčių bei pridedama dalis asmeninių lėšų ir skiriama papildoma valstybės dalis.
Tiems, kurie nuo 2014 m. savo lėšomis nesutiks mokėti papildomos dalies, nebus sustabdytas jų įmokų į pensijų fondus pervedimas iš "Sodros" - pensiją jie toliau galės gauti ir "Sodroje", ir antros pakopos pensijų fonduose.
D. Kuzmickas pažymi, jog padidinus "Sodros" pervedimus, sudarius papildomą galimybę žmonėms pervesti asmeninių lėšų, taip pat valstybei skyrus lėšų papildomiems pervedimams, antros pakopos pensijų fonduose bus galima sukaupti daugiau.
"Gyventojų naudai daroma ir daugiau pakeitimų - dar šiemet sumažinami įstatymais reguliuojami lėšų valdymo fonduose paslaugų įkainiai. Trečdaliu sumažintas įmokos mokestis, kuris nuo 2017 m. bus visai panaikintas, o turto mokestis konservatyviuose fonduose sumažintas nuo 1 proc. iki 0,65 proc. per metus", - sako D. Kuzmickas.

Atgal