VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

03 26. Euro įvedimas - tai ne tik litų keitimas į eurus

Dėl įmonių pasiruošimo Euro įvedimui

Soc. m. dr., doc. M. Rastenytė

Nepriklausoma ekspertė

Svarbiausias bendros valiutos Europos Sąjungoje įvedimo tikslas-sukurti stabilumą, kuris sudarytų sąlygas tolygiam ekonomikos augimui ir užimtumo didėjimui. Sutinkamai su ES direktyvomis dėl euro įvedimo kiekvienoje valstybėje turėtų būti pravesti referendumai. Tose šalyse, kuriose per referendumą gyventojai nepritarė, ten iki dabar euras neįvestas. Kodėl atsisakomą pravesti referendumą mūsų šalyje? Ką, mes gyvename pagal kitas direktyvas?

Euro įvedimas ES šalyse, įsivedusiose eurą, turėjo didelę įtaką verslo aplinkai. Mūsų šalies verslininkai turėtų šią  įtaka gerai žinoti ir mokėti tuo patyrimu pasinaudoti. Europos komisijos delegacijos iniciatyva šis patyrimas apibendrintas ir paskelbtas. Sutinkamai su šiuo patyrimu verslo įmonės, nepriklausomai nuo jų dydžio, turėjo perėjimo prie euro planus, kuriuose buvo aptariami tarptautinė prekyba, kainų ir gaminių struktūra, pirkimo strategija, sutarčių ir atlyginimų peržiūrėjimas.

Pasiruošimą perėjimo prie euro įmonės pradėjo nuo savo įmonės veiklos analizės. Analizė parodė, kad daugeliui įmonių teks pertvarkyti rinkos geografiją, gaminių specifikaciją, kainų politiką, klientų aptarnavimą, tiekėjus, verslo partnerius, informacinių technologijų sistemas. Atsakomybę už šių įvykių koordinavimą  prisiima įmonių vadovai. Komandoje dirba  visų padalinių vadovai, kurie sudaro įmonės perėjimo prie euro planą. Šių grupių uždaviniai skirstosi į:

1.Euro įvedimo įtakos kiekvienam verslo aspektui nustatymą ir atitinkamų variantų parinkimą;

2.Perėjimo prie euro priemonių datų ir joms reikalingų išlaidų nustatymą;

3.Visų įmonės grandžių supažindinimą su numatytomis priemonėmis ir jų įgyvendinimo tvarką.

Administravimas

Įmonėse, prieš pradedant parengiamuosius darbus, sudaromos darbo grupės arba paskiriami darbuotojai, tiesiog atsakingi vadovybei. Darbo grupė arba atsakingas darbuotojas bendradarbiauja su viduriniąja valdymo grandimi, analizuodama euro įtaką įmonės veiklai ir kurdamas strategiją. Nustačius strategiją, atskiri uždaviniai deleguojami atitinkamiems įmonių darbuotojams. Apie atliekamus darbus vadovybė pastoviai gauna informaciją, o parengiamoji grupė ją teikia masinėms informacijos priemonėms. Tai suteikia progą pristatyti verslą kaip modernų ir orientuotą darbui tarptautinėje rinkoje.

Apskaita ir atskaitomybė

Šiame segmente buvo vykdoma programinės įrangos išplėtimo bei buhalterinės apskaitos pakeitimo, vadovaujantis euro įvedimą reguliuojančiais šalies įstatymais, nes tam tikrą laiką buvo naudojama dvigubo įrašo (nacionaline valiuta ir eurais) sistema. Dvigubas žymėjimas rekomenduojama tęsti 6 mėnesius, nes per trumpesnį laiką nebus galima pastebėti kainų pokyčio,     trumpesnis laikas būtų nepakankamas šio principo įgyvendinimui. Be to perskaičiuojant nacionalinę valiutą į eurus būtina buvo naudoti šešiaženklę žymėjimo sistemą ir skaičių apvalinimo taisyklių, kurios taikomos visais nacionalinės valiutos keitimo į eurus  atvejais. Tuo tikslu buvo platinama atitinkama  informacinė  medžiaga.

Finansai ir investicijos

Šiame įmonės veiklos segmente sudaromas investicijų planas, kuriame numatomos lėšos  reikalingos įrenginiams pakeisti. Jeigu įmonė ruošiasi pirkti kasos aparatus, verta pasidomėti ar ši įranga pritaikyta dirbti su euru ir dviejų valiutų žymėjime, siekiant ateityje išvengti nereikalingų išlaidų. Gali būti, kad įmonei teks keisti technologinę įrangą, komunikacines sistemas, standartus atitinkančius prietaisus ir kt. Tuo atveju, kai verslas orientuotas į tarptautinę rinką, reikėtų įvertinti atsiveriančias euro zonoje galimybes. Finansininkai analizavo, ką siūlo finansų institucijos kitose šalyse, gal pigesnes paskolas arba geresnes joms vykdyti sąlygas. Ypatingai svarbu numatyti galimus palūkanų normos pokyčius. Labai svarbu atkreipti dėmesį į paskolos sutarties terminus.

Atsižvelgiant į susiformavusį netikrumo jausmą dėl galimų finansinių reikalavimų pasikeitimų, įmonėms patartina sudaryti tam tikras lėšų atsargas šiai programai vykdyti.

Bankinės operacijos

Įmonėms tikslinga susitarti su pirkėjais ir tiekėjais, kokia valiuta bus vykdomi piniginiai pervedimai iki pilno euro įvedimo ypatingai su įmonėmis ne euro zonos šalių, o su bankais tikslinga aptarti praktines šių pervedimų galimybes. Padidės atsiskaitymų negrynaisiais pinigais apimtis, todėl įmonės, euro įvedimo etapo pabaigoje, kai apyvartoje dar  funkcionuoja nacionalinė valiuta, ir eurai, laikomos kuo mažesnės grynųjų pinigų atsargos. Būtina atidžiai peržvelgti užsienio šalių įstatymus, kurie turi įtakos tarptautiniams pervedimams.

Kainodara ir rinkodara

Pradėjus naudoti eurą, išvengiama valiutų kursų svyravimų, kartu jis tampa komercinės veiklos apskaitos vienetu, pagerinančiu bendros rinkos funkcionavimą. Dėl to plečiasi tarptautinė prekyba ir investicijos, o kartu didėja tarptautinis spaudimas. Padidėja kainų skaidrumas eurą įvedusiose šalyse. Įmonėms sunkiau išlaikyti kainų skirtumą, kuriose naudojama bendra valiuta. Spaudimas daugiausia juntamas pasienio zonose ir didesnės vertės lengvai pervežamoms prekėms. Kainų skaidrumas skatina didelio mažmeninių organizacijų tinklo atsiradimą euro zonoje. Padidėja smulkių ir vidutinių įmonių galimybės, kadangi  dėl jų paprastesnės struktūros ir didesnio lankstumo jos greičiau reaguoja į pasikeitusias rinkos sąlygas. Pasibaigus euro įvedimui, įmonės visas kainas perskaičiuoja į eurą. Kainoraščio eurais sudarymas, tai ne paprastas nacionalinės valiutos dauginimas iš fiksuoto valiutos kurso. Kaina turi būti patraukli ir veiksminga rinkodaros požiūriu. Dėl to kai kurios įmonės savo produktų kainas turės mažinti, jeigu norės patekti į bendrąją rinką. Gal reikės padaryti atitinkamus pakeitimus gamyboje, o mūsų šalies įmonėms daugeliu atvejų tai reikės padaryti siekiant užtikrinti ES  standartus.

Daugeliui žmonių sunku iš karto prisitaikyti prie nauja valiuta fiksuojamų kainų, todėl šalyse, besiruošiančiose įvesti eurą, daromas dviem valiutom kainų žymėjimas pusę metų šešiaženklėje sistemoje. Tokiu būdu vartotojai stebi ar nevyksta kainų didėjimas.

Įmonės turėtų savo partnerius iš anksto informuoti apie numatomus naujus kainų pokyčius, kad išvengtų jų praradimo. Tai sumažins riziką prarasti partnerius, o gal padės įsigyti naujų. Įmonėms labai svarbu turėti visą informaciją Europos rinkoje apie kainas bei specifikaciją ir intensyviai ieškoti naujų rinkų. Svarbu šiuo metu  intensyviai dalyvauti prekybos mugėse užsienyje ir skleisti žinias kitais informacijos kanalais tikslu susipažinti su bendr1ja rinka bei pristatyti savo įmonę. Verta peržiūrėti ilgalaikes sutartis su partneriais, siekiant  išvengti galimos rizikos, susijusios su fiksuotų kainų susitarimais, kad netektų nukentėti konkurencinėje kovoje. Taip pat reikia įvertinti visus anksčiau sudarytus susitarimus  dėl pervežimų. Padidėjęs pervežimų krovinių kiekis, kaip ir atstumai, gali pakeisti jau esamą įmonės pardavimų struktūrą.

Sutartys ir teisė

Įmonės turi įvertinti euro įvedimo įtaką jos veiklai ir, vadovaudamosios šalies įstatymais, atitinkamai pakeisti įstatuose įrašus nacionaline valiuta ir kitus teisinius dokumentus. Pavyzdžiui, nekeičiant darbo sutarčių, darbo užmokestis ir socialinio draudimo išmokos perskaičiuojamos nauja valiuta. Sudarant sutartis iki euro įvedimo aptariamos sutarties tęstinumo sąlygos įvedus eurą, o iškylančios problemos sprendžiamos vadovaujantis priimtais šalies įstatymais.

Programinė įranga

Būtinybė patobulinti kompiuterines sistemas, kad galima būtų dirbti su bendra valiuta bendroje rinkoje, yra didžiulis techninis iššūkis įmonėms. Visos programos, bylos, duomenų bazės ir kt. yra modifikuojamos. Žinant, kad brangu modifikuoti gatavus produktus ir tuo atveju, kai turi     trečiųjų asmenų sukurtas programines įrangas, būtina įsitikinti, ar paslaugos tiekėjai ketina išleisti euro įvedimui pritaikytos programinės įrangos versiją. Kreiptinas dėmesys į licencijavimo sutartis ir autorinių teisių apribojimus, ypač dėl modifikavimo sąlygų. Pravartu žinoti ar programinė įranga turi daugiavaliutinių operacijų galimybes. Svarbus veiksnys programinės įrangos ir kompiuterinės sistemos amžius. Bazinę informaciją  ir naudojimo instrukciją senesnio tipo sistemai gali būti sunku surasti- ir programinės įrangos kūrimo įmonės viduje atveju ir naudojant trečiųjų asmenų produktus. Gali būti sunku rasti specialistų, galinčių dirbti su senomis  technologijomis. Įmonei reikalinga numatyti išlaidas programinei įrangai pritaikyti. Visi darbuotojai turėtų laiku būti pasiruošę dirbti su naujomis programomis.

Darbuotojų mokymas

Siekiant, kad perėjimas prie euro būtų kuo sklandesnis, visi darbuotojai turėtų būti informuoti apie naujos valiutos įvedimo terminus ir sąlygas. Pirmiausia turi būti parengti agentai, prekybos atstovai bei finansininkai. Daugumai įmonių darbuotojų, kaip būtina profesinio pasiruošimo sąlyga bus geras užsienio kalbos žinojimas bei darbo atlikimo su telekomunikacinėmis sistemomis mokėjimas.

Visą įmonių personalą reikalinga laiku informuoti, kada bus pereita į eurą, išmokant darbo užmokestį. Įmonei tikslinga turėti prognozes, kaip įtakos euro įvedimas personalo apimtį bei darbo užmokestį dirbančiųjų, kokios perspektyvos įmonės tolimesnės veiklos.

 

Buhalterinė programa

Atgal