VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

04 23. Siekiama 2016 m. pasiekti viešųjų finansų perteklių

Robertas Poškus

Vyriausybei teikiamas Lietuvos konvergencijos 2013 m. programos projektas, kuriuo Finansų ministerija įsipareigoja 2016 m. pasiekti viešųjų finansų perteklių ir pradėti mažinti valstybės skolą.
Teikiamame Konvergencijos programos projekte planuojama, kad 2013-2015 m. valdžios sektoriaus balanso rodiklis bus deficitas (išlaidos viršys pajamas) ir sudarys atitinkamai 2,5, 1,5 ir 0,5 proc. BVP.
Vykdant apdairią fiskalinę politiką, planuojama, kad 2016 m. viešųjų finansų balansas sudarys 0,5 proc. BVP perteklių ir mažins skolą. Programoje numatyta, kad valstybės skola mažės nuo 40,7 proc. BVP 2012 m. iki 34,5 proc. BVP 2016 m.
Konvergencijos 2013 m. programoje Lietuva taip pat įsipareigoja įgyvendinti biudžeto politiką, užtikrinančią ekonomikos augimą, užimtumo didinimą, skurdo ir socialinės atskirties mažinimą. Tokia politika gerins investicijų ir verslo sąlygas ir taip sudarys prielaidas sparčiai didėti realiajam darbo užmokesčiui šalyje.
Numatoma, kad darbo užmokestis 2013-2016 m. augs 5-6,5 proc., o padėtis darbo rinkoje toliau sparčiai gerės. Planuojama, kad nedarbo lygis 2013 m. sumažės iki 11,5 proc., o 2014-2016 metais atitinkamai sudarys 10,5, 9,8 ir 9,1 proc.
Taip pat įsipareigojama užtikrinti šalies ūkio finansinį tvarumą, pažaboti kontrabandą ir šešėlinę ekonomiką, stiprinti kovą su korupcija, efektyviai ir racionaliai panaudoti Europos Sąjungos paramos lėšas šalies konkurencingumui didinti ir žmonių gyvenimo gerovei kelti.
Tarp svarbiausių tikslų - vidutiniuoju laikotarpiu pasiekti tvarią atitiktį sutartyje dėl ES veikimo įtvirtintiems konvergencijos kriterijams ir pasirengti euro įvedimui.
Nuo 2012 m. pradžios ES lygiu pradėtas "Europos semestras", todėl nuo šiol ES šalys narės kasmetinį stabilumo/konvergencijos programų atnaujinimą Europos Komisijai turi pateikti iki kiekvienų metų balandžio mėnesio pabaigos.
Konvergencijos programa - ES steigimo sutartyje numatytas dokumentas, kuriame pagal Europos Komisijos priimtinų veiksmų kodekse nustatytus reikalavimus pateikiama naujausia informacija apie vykdomą bei suplanuotą biudžeto ir mokesčių politiką. Ši programa kasmet atnaujinama. Joje pateikiama informacija turi remtis priimtais teisės aktais. Už Konvergencijos programų rengimą bei atnaujinimą yra atsakingos ES šalių narių vyriausybės.

Atgal