VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

05 10. Verslas politikams: reikia imigracijos politikos, pakeliamų energetikos kainų, prieinamų finansų

Vaidotas Šumskas

Pasaulio banko verslo aplinkos tyrimuose Lietuvos konkurencingumas bei verslo aplinka ne progresuoja, bet regresuoja. Tai rodo, kad prarandamų pozicijų priežastis yra nepakankamas valdžios dėmesys ir ryžtas greitai spręsti struktūrines problemas verslui svarbiose srityse, teigia Lietuvos pramonininkų konfederacijos (LPK) vadovas Robertas Dargis.
"Lietuva yra atviros ekonomikos šalis, kuri turi tapti ir atviros energetikos šalimi, paremta konkurencinga ir nepriklausoma Lietuvos energetikos sistema", - ketvirtadienį Pramonininkų konfederacijos, Verslo darbdavių konfederacijos ir Asociacijos "Investuotojų forumas" atstovų diskusijoje su politinių partijų vadovais kalbėjo LPK vadovas.
Investuotojų forumo valdybos pirmininkas Rolandas Valiūnas ragino politikus reglamentuoti darbo santykių lankstumą.
"Turi būti svarstomos galimybės atleisti darbdavio valia ir be svarbių priežasčių, netaikant įspėjimo termino, bet už padidintą išmoką. Reikia įgyvendinti griežtesnę padažnėjusių ligos, profesinio netekto darbingumo atvejų kontrolę. Atsisakyti vidutinio darbo užmokesčio mokėjimo tiek už bylinėjimosi laikotarpį, tiek už uždelsimą atsiskaityti taikant delspinigius. Supraskime, kad integruota darbo santykių ir socialinės apsaugos sistema turi skatinti dirbti, o ne gauti išmokas" - vardijo jis.
Didelį dėmesį R. Valiūnas skyrė ir migracijos politikai Lietuvoje, ragino koncentruotis į bendrą investicijų pritraukimo tikslą.
"Įtvirtinkime naujus leidimų gyventi išdavimo pagrindus, pavyzdžiui, įsigijus nekilnojamo turto, sukūrus tam tikrą skaičių darbo vietų, sutrumpinkime leidimų gyventi išdavimo terminus aukštos kvalifikacijos darbuotojams nuo 3 mėnesių iki mėnesio, suteikime galimybę atsivežti šeimos narius iš karto, bet nelaukiant, kol užsieniečiui bus išduotas leidimas gyventi ar praeis 2 metai", - kalbėjo R. Valiūnas.
Investuotojų forumas ragina lengvinti Lietuvos Respublikos pilietybės atkūrimo tvarką - leisti užsieniečiams atkurti Lietuvos pilietybę, jeigu jie yra dabartinėje LR teritorijoje ir iki 1918 m. gyvenusių Lietuvos gyventojų palikuonys, taip pat praplėsti galimybes Prezidentui suteikti pilietybę išimties tvarka, t. y. įgalinti suteikti pilietybę ne tik už egzistuojančius nuopelnus, bet ir esant aiškiam ateities potencialui.
"Siūlome organizuoti "žaliosios kortelės" programą - loteriją, kurioje dalyvaudami išsilavinę, aukštos profesinės kvalifikacijos trečiųjų šalių piliečiai galėtų laimėti nuolatinį leidimą gyventi Lietuvoje", - kalbėjo R. Valiūnas.
Lietuvos verslo darbdavių konfederacijos tarybos narys Alvydas Žabolis pastebėjo, jog Lietuvos ekonomiką labiau auginti galėtų smulkus ir vidutinis verslas, kuriame dirba 75 proc. darbuotojų, tačiau verslo produktyvumo augimas negalimas be papildomų investicijų, o jų pasiekiamumas yra ribotas.
"Todėl verslui vienas svarbiausių klausimų - finansų prieinamumas. Šalyje bankų sektorius, kuris šiuo metu yra pagrindinis kreditavimo šaltinis, - per daug koncentruotas ir nėra kitų finansinių instrumentų, kuriais galėtų pasinaudoti įmonės", - svarstė jis.
Verslo organizacijos sutarė subendrintas savo pozicijas svarbiais ekonominiais klausimais aptarti verslo taryboje, kurioje kartu su politikais ieškotų šaliai geriausių sprendimų.
Ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius teigė, kad su verslininkais bus susitinkama ir svarbiausiais klausimais diskutuojama nuolat, o ketvirtadienį išdėstytoms pozicijoms bus skiriamas ypatingas dėmesys.
Susitikime dalyvavo Premjeras A. Butkevičius, Darbo partijos (leiboristų) pirmininkas Vytautas Gapšys, partijos Tvarka ir teisingumas pirmininkas Rolandas Paksas, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys Dainius Kreivys, finansų viceministras Vytautas Galvonas, socialinės apsaugos ir darbo ir viceministras Aivaras Tuša, Lietuvos banko Ekonomikos ir finansinio stabilumo tarnybos direktorė Rūta Rodzko.

Atgal