VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

05 10. Bankų sąskaitos bus "atviros visiems" ES

Danutė Mitkaitienė

Pagal naujuosius Europos Komisijos (EK) planus, Europos gyventojai turės teisę atidaryti banko sąskaitą bet kurioje Europos Sąjungos (ES) šalyje ir galės sulyginti paslaugų teikėjų siūlomus tarifus. Europos Komisija rengia pasiūlymus, kaip klientai galėtų kuo paprasčiau ir lengviau sulyginti tarifus ir pereiti į kitą banką.
Šiuo metu dauguma klientų susiduria su sunkumais norėdami atidaryti sąskaitą kitoje ES šalyje, kurioje jie negyvena, informuoja BBC.
EK taip pat tikisi sumažinti klientų, neturinčių sąskaitų, skaičių.
Jos duomenimis, apie 58 mln. vartotojų visoje ES, vyresnių nei 15 metų, neturi banko sąskaitos. Skirtingose ES valstybėse šių vartotojų dalis labai skiriasi.
Pagal naujuosius planus banko sąskaitą galės atidaryti bet kuris vartotojas, net jei jis subankrutavęs ar bedarbis, bent jau vienoje paslaugas teikiančioje institucijoje; tai suteiktų galimybę tokiems klientams atlikti pagrindines operacijas, pavyzdžiui, susimokėti už komunalines paslaugas ar persivesti atlyginimus, pensijas ar pašalpas.
EK taip pat norėtų, kad bankai siųstų informaciją klientams apie paslaugų įkainius ir mokesčius, kuriais jie buvo apmokestinami per ankstesnius 12 mėnesių.
Taip pat planuojama nustatyti taisykles, pagal kurias sąskaitą galima bus nemokamai perkelti į kitą paslaugų teikėją toje pat šalyje per 15 dienų. Didžioji Britanija siūlo septynių dienų terminą.
EK siūlo leisti nemokamai pasikeisti paslaugų teikėją skirtingose ES šalyse per 30 dienų.
"Palengvindami klientų pastangas sulyginti tarifus ir perkelti banko sąskaitas, kartu tikimės geresnių pasiūlymų iš bankų ir žemesnių kainų", sakė Europos Komisijos narys Mišelis Barnjė (Michel Barnier), atsakingas už vidaus rinką ir paslaugas.

Atgal