VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

05 10. VMI sulaukė 1,5 mln. deklaracijų

Miglė Šulcienė

Šiais metais mokesčių mokėtojai jau yra pateikę apie 1,02 mln. gyventojų pajamų mokesčio (GPM) deklaracijų, daugiau kaip 74 tūkst. turto deklaracijų bei 425 tūkst. prašymų skirti paramą organizacijoms ir partijoms, informuoja Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI).
VMI viršininko pavaduotojos Vilmos Vildžiūnaitės teigimu, GPM deklaracijos kol kas nepateikė 21,6 tūkst. individualią veiklą vykdžiusių gyventojų, t.y. 16 proc.
VMI ragina gyventojus, privalėjusius, tačiau laiku nepateikusius deklaracijų, nedelsti ir jas pateikti kuo skubiau, kadangi nuo deklaravimo ir sumokėjimo termino pabaigos - gegužės 2 d. - už kiekvieną uždelstą dieną jiems yra skaičiuojami delspinigiai - 0,03 proc.
Šiuo metu 252 tūkst. mokesčių mokėtojų, teisingai užpildžiusių GPM deklaracijas ir pateikusių elektroniniu būdu, jau susigrąžino daugiau kaip 100 mln. litų GPM permokos. Iš 551 tūkst. išanalizuotų gyventojų deklaracijų nustatyta, kad prašoma grąžinti per 216 mln. litų.
VMI primena, jog nuo šių metų atsirado prievolė deklaracijas pateikti valstybės ar savivaldybių įstaigų vadovams, jų pavaduotojams, padalinių vadovams ir jų pavaduotojams bei išvardintas pareigas einančių asmenų šeimų nariams. Kaip ir kasmet pajamas ir turtą privalo deklaruoti politikai, tarnautojai, valstybės įstaigų ir įmonių vadovai. Pajamas turi deklaruoti individualią veiklą vykdę gyventojai - nesvarbu gavo jie pajamų, ar ne, taip pat pajamų deklaracijas turi pateikti ūkininkai ir jų partneriai.
Tiems gyventojams, kurie turėtų sumokėti pajamų mokestį, tačiau dėl finansinių sunkumų neišgali to padaryti, primena, jog jie gali kreiptis į apskrities valstybinę mokesčių inspekciją ir tartis dėl mokestinės paskolos ar mokesčių atidėjimo.
Gyventojai, norintys susigrąžinti GPM permoką, teikti ir tikslinti deklaracijas gali dar 5 metus.
Pateiktų prašymų pervesti 2 proc. paramą ir 1 proc. paramą politinėms partijoms po gegužės 2 d. VMI nebepriima.

Atgal