VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

05 24. Daugiau nei pusė šalies gyventojų mano, kad reikalai Lietuvoje iš esmės krypsta į blogąją pusę

Jonas Puišys

Balandžio mėnesį kiek daugiau nei pusė - 53 proc. šalies Lietuvos gyventojų manė, kad reikalai pastaruoju metu Lietuvoje iš esmės krypsta į blogąją pusę, o 45 proc. respondentų mano, kad reikalai Lietuvoje pastaruoju metu gerėja. 2 proc. respondentų neturėjo nuomonės šiuo klausimu.
Rinkos ir viešosios nuomonės tyrimų kompanijos "Baltijos tyrimai" naujienų agentūros ELTA užsakymu balandžio 16-26 dienomis atliktos apklausos duomenimis, per pastarąjį mėnesį gyventojų nuomonė šiuo klausimu nepasikeitė, o lyginant su gyventojų vertinimais prieš metus, teigiamai vertinančių padėtį Lietuvoje padaugėjo 25 procentiniais punktais (2012 metų balandį tik penktadalis situaciją šalyje vertino teigiamai, o aštuoni iš dešimties situaciją tuo metu vertino kaip blogėjančią).
Didesni optimistai - manantys, kad reikalai greičiau gerėja nei blogėja - šiuo metu yra jaunimas iki 30 metų, respondentai su aukštuoju išsilavinimu, specialistai ir tarnautojai, moksleiviai ir studentai, kairiųjų pažiūrų rinkėjai bei tie, kurie savo šeimos finansinę padėtį vertina gerai.
Daugiau už kitus dabartine padėtimi šalyje yra nepatenkinti vyresni nei 50 metų žmonės, respondentai su viduriniu išsilavinimu, namų šeimininkės, pensininkai, bedarbiai bei darbininkai, lenkų tautybės gyventojai, dešiniųjų pažiūrų gyventojai bei respondentai, kurie savo šeimos finansinę padėtį vertina kaip blogą.
Toje pat apklausoje šeštadalis - 16 proc. - apklaustų gyventojų teigė, kad per pastaruosius du mėnesius ekonominė padėtis Lietuvoje pagerėjo, šeši iš dešimties - 57 proc. - atsakė, kad ji nepasikeitė, ir ketvirtadalis - 24 proc. apklaustųjų nurodė, kad ekonominė šalies padėtis per pastaruosius kelis mnesius pablogėjo. 3 proc. respondentų neturėjo nuomonės šiuo klausimu.
Per pastarąjį mėnesį šis rodiklis nepasikeitė, o lyginant su gyventojų atsakymais prieš metus, blogai vertinančių šalies ekonominę padėtį sumažėjo 31 procentiniu punktu (2012 metų balandį 55 proc. apklaustų gyventojų ekonominę padėtį apibūdino kaip blogėjančią).
Ekonomine padėtimi Lietuvoje daugiau patenkintas jaunimas iki 30 metų, kairiųjų pažiūrų respondentai bei tie, kurie savo šeimos finansinę padėtį vertina gerai. Ekonomine padėtimi santykinai daugiau nepatenkinti vyresni nei 50 metų žmonės, gyvenantys kaime ir mažesniuose miestuose, respondentai, kurių šeimos pajamos mažiausios (iki 1500 litų per mėnesį), dešiniųjų pažiūrų rinkėjai bei lenkų tautybės gyventojai.
Balandžio mėnesį kas dešimtas - 11 proc. - suaugęs šalies gyventojas savo šeimos finansinę padėtį įvertino kaip pagerėjusią, trys iš dešimties - 30 proc. - nurodė, kad jų šeimos finansinė padėtis pablogėjo, o daugiau nei pusė - 57 proc. - respondentų atsakė, kad jų šeimos finansinė padėtis per pastaruosius du mėnesius nepasikeitė. 2 proc. respondentų neatsakė į šį klausimą.
Per paskutinį mėnesį nepatenkintų savo šeimos finansine padėtimi sumažėjo 3 procentiniais punktais, o per pastaruosius du mėnesius jų sumažėjo 11 procentinių punktų. Lyginant su gyventojų atsakymais prieš metus (2012 metų balandį), teigiančių, kad jų šeimos finansinė padėtis pablogėjo, sumažėjo 19 procentinių punktų.
Savo šeimos finansine padėtimi kiek dažniau patenkinti jaunesni nei 30 metų žmonės, didmiesčių gyventojai, specialistai ir tarnautojai ir besimokantis jaunimas, o ja daugiausiai nepatenkinti respondentai su mažiausiomis šeimos pajamomis (iki 1500 litų per mėnesį), bedarbiai, pensininkai, lenkų ir rusų tautybių gyventojai.

Atgal