VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

06 18. „Sodros" pajamos auga: viršytas 2009 metų lygis

Mindaugas Samėnas

Gegužės mėnesio Valstybinio socialinio draudimo fondo ("Sodros") pajamos yra didžiausios nuo 2009 metų, rodo išankstiniai duomenys.
Praėjusio mėnesio "Sodros" įplaukos (be sveikatos draudimo įmokų) sudarė 833,7 milijono litų ir buvo 88,6 mln. litų didesnės nei pernai gegužę. Lyginant su atitinkamu 2009 metų mėnesiu, "Sodros" pajamos išaugo net 114,1 mln. litų.
Pasak socialinės apsaugos ir darbo ministrės Algimantos Pabedinskienės, Valstybinio socialinio draudimo fondo pajamos augo dėl gerėjančios situacijos šalies darbo rinkoje.
"Tokį rezultatą labiausiai lėmė išaugęs darbuotojų skaičius ir padidėjusios jų draudžiamosios pajamos. Kita vertus, tiek darbuotojai, tiek darbdaviai daug palankiau vertina socialinio draudimo sistemą, efektyviau dirba ir fondą administruojančios institucijos", - sako A. Pabedinskienė.
Ministrės teigimu, pastaruoju metu "Sodros" biudžeto balansas vis gerėja. Tikimasi, kad jau artimiausiais metais jis bus subalansuotas, o per ekonominį sunkmetį sukaupta skola ims mažėti.
Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos duomenimis, sausio-gegužės mėnesiais "Sodros" biudžeto pajamos siekė 3 milijardus 803,1 milijono litų, o nuo metų pradžios buvo surinkta 88,8 mln. litų daugiau nei planuota. Lyginant su praėjusių metų atitinkamu laikotarpiu, į "Sodros" biudžetą įplaukė 319,6 mln. litų (9,2 proc.) daugiau pajamų.
Draudėjų ir apdraustųjų privalomosios socialinio draudimo įmokos sudarė 92,2 proc. visų "Sodros" biudžeto įplaukų.
Visgi "Sodros" biudžeto balansas išlieka neigiamas. Priskaičiuotos "Sodros" išlaidos (be pervedimų į Privalomąjį sveikatos draudimo fondą) šių metų sausio-gegužės mėnesiais sudarė 4 mlrd. 688,3 mln. litų. Nors šios išlaidos, palyginti su praėjusiai metais padidėjo, tačiau buvo 6,4 mln. litų (0,1 proc.) mažesnės nei planuota.
Didžioji dalis - 72,5 proc. - "Sodros" biudžeto išlaidų buvo skirta pensijoms išmokėti. 11,5 proc. išlaidų sudarė ligos ir motinystės socialinio draudimo išmokos, 3,5 proc. - nedarbo socialinio draudimo išmokos.
Į pensijų fondus buvo pervesta 205,4 mln. litų - 87,6 mln. litų daugiau negu pernai gegužę.
Sausio-gegužės mėnesiais apie darbuotojų priėmimą į darbą "Sodrai" pranešta 31,2 tūkst. kartų daugiau nei apie darbuotojų atleidimą iš darbo.
"Sodros" biudžeto deficitas sudarė 885,2 mln. litų ir buvo 95,2 mln. litų mažesnis nei planuota. Gegužės pabaigoje "Sodros" pasiskolintų ir negražintų lėšų suma siekė 10 mlrd. 463,9 mln. litų.

 

Atgal