VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

07 23. Ir apie prieškrizinį atsigavimą

Vl. Trukšinas

Štai ir vidurvasaris persirito laiko tėkmėje. Tęsiasi aktyvių atostogų metas, paįvairinamas ,,pirmininkavimo" įspūdžiais ir ekonomikos ,,atsigavimo" džiaugsmais. Atsigavimo, kurio mintį ir tikėjimą mums dosniai perša atvykę svečiai. Nekreipiant (o gal - nukreipiant) dėmesio į sparčiai didėjančią skolų kuprą, aplink mus sklandančias stagnacijos (ekonomikų lėtėjimo) nuotaikas (apie tai pranešė net TVF vadovė).

„Į kurią gi iš tų trijų krizių panaši toji, kurios kontūrus jau galime įžvelgti? Kuri jau sėlina link šiuolaikinės žmonijos?

Mano atsakymas, deja, nelinksmas: ateinanti globalinė krizė turi savyje visų trijų minėtų krizių charakteristikas viename pakete. Tai "domino" tipo krizė, jei jums patinka. Nugriaudės ji postkapitalistinės sistemos, aprėpusios visą pasaulį, sąlygomis. Sistemos, kuri tapo globalia. Krizė užgrius perpildytą žmonėmis planetą, turinčią didelių problemų su ekologija, resursų, vandens deficitu. Čia dar reikia pridėti siaubingą socialinę ir ekonominę poliarizaciją, egzistuojančią šiuolaikiniame pasaulyje, neregėtas masinio naikinimo ginklo atsargas.

Pirmą sykį istorijoje paleolitinio tipo krizė prasideda perpildytoje žmonėmis planetoje, prikaišiotoje visų rūšių ginkluotės. Akmens amžiuje nebuvo nei kulkosvaidžių, nei atominių bombų, nei cheminio ginklo... Nebuvo pavojingų atominių elektrinių ar chemijos pramonės, nebuvo užtvankų ir vandens saugyklų - viso to, kas, irdamas ir griūdamas, gali tapti masinio naikinimo ginklu.

Jeigu krizė ims plėtotis pagal Merfio dėsnį "Visa, kas blogiausia, įvyksta tuo pačiu metu", o situaciją galima bus apibūdinti Ginzburgo teoremos teiginiu "netgi išeiti iš žaidimo neįmanoma", tai XXI amžiaus krizė bus kur kas baisesnė už paleolito krizę. Ir jeigu po jos atsiras kažkas naujo, tai tas kažkas greičiausiai visiškai skirsis nuo šiandieninės mūsų civilizacijos. Skirsis taip smarkiai, kaip mūsų civilizacija skiriasi nuo paleolito."

Atgal