VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

09 17. A. Šemeta: padarėme didelę pažangą kovoje su mokesčių vengimu

Europos Sąjungoje (ES) stiprėja kova su mokesčių slėpimu. Viena iš priemonių kovoti su nemokamais mokesčiais yra automatinė informacijos keitimosi sistema. Taip šeštadienį teigė Europos Komisijos (EK) narys Algirdas Šemeta.
Pasak už mokesčius ir muitų sąjungą, auditą ir kovą su sukčiavimu atsakingo eurokomisaro, vienas automatinis keitimosi informacija standartas greitai turėtų būti įvestas visame pasaulyje.
„Didžiojo dvidešimtuko vadovai prieš savaitę įsipareigojo parengti pasaulinį informacijos keitimosi standartą mokesčių srityje. Tai yra neregėtas pasiekimas, kuris dar prieš keletą metų atrodė neįmanomas“, – po neformalaus finansų ministrų bei ES institucijų atstovų susitikimo Vilniuje kalbėjo A. Šemeta.
Pasak jo, bendras standartas padės visoms valstybėms geriau kovoti su mokesčių vengimu.
„Pažanga, kurią padarėme kovodami su mokesčių sukčiavimu šiais metais, rodo, ką galime pasiekti, kai dirbame išvien. Automatinių informacijos mainų srityje jau sukaupėme nemažai patirties, turime specialių žinių ir galime pasinaudoti tam tikrai svertais, kad darytume įtaką pasaulinei situacijai“, – teigė jis.
A. Šemeta sakė, kad būtina kuo greičiau įgyvendinti pasaulinį informacijos keitimosi standartą.
„Susitarimas yra tik pirmas žingsnis. Reikia užtikrinti jo įgyvendinimą. Šis pasaulinis standartas papildys europinį standartą, jis turi būti atsiperkantis, turi atitikti mūsų duomenų apsaugos standartus ir turi užtikrinti abipusiškumo principo taikymą. Turime siekti, kad nauja pasaulinė norma būtų kuo greičiau įgyvendinta visame pasaulyje“, – tikino jis.
Pasak jo, ES yra pasaulinė keitimosi informacija kovojant su mokesčių vengimu lyderė.
Eurokomisaras taip pat pakomentavo finansinių sandorių mokestį, kurį jis pats inicijuoja, bet kuriam nepritaria ES teisininkai. Pasak A. Šemetos, EK yra įsitikinusi, kad šis mokestis yra teisėtas.
„Atmetame bet kokius teiginius, kad jis prieštarauja ES steigimo sutarčiai ar kad pakenks bendrai rinkai“, - sakė jis.
Pasak jo, EK nariai visada pasiruošę valstybėms narėms ir teisininkams paaiškinti finansinių sandorių mokesčio prasmę - tiek valstybėms narėms, tiek teisės institucijoms, tiek ES piliečiams.
Finansinių sandorių mokestis turėtų būti įvestas 11 euro zonos valstybių. Tam nepritaria ES teisininkai, teigdami, kad mokesčio įvedimas atskiroms valstybėms daro jį diskriminaciniu bei iškraipytų konkurenciją.

Atgal