VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

09 20. Apie 24 tūkst. gyventojų dar nepateikė deklaracijų

Arūnas Jocius

Valstybinė mokesčių inspekcija prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos (toliau – VMI) informuoja, kad pajamų deklaracijų nepateikę gyventojai netrukus sulauks VMI priminimų įvykdyti savo prievoles. Pagal preliminarius VMI skaičiavimus, deklaracijų dar nepateikė apie 24 tūkst. tai privalėjusių padaryti gyventojų.

„VMI šiemet sulaukė pajamų deklaracijų už 2012 metus iš 838 tūkst. gyventojų, 97,5 proc. gyventojų deklaracijas pateikė elektroniniu būdu. Tačiau sulyginusi gautas deklaracijas su trečiųjų šaltinių (bankų, darboviečių, gyventojų verslo partnerių) pateikta informacija, Mokesčių inspekcija nustatė, kad dar apie 24 tūkst. gyventojų vėluoja įvykdyti savo mokestines prievoles – pateikti deklaraciją ir, jei reikia, sumokėti mokestį. Rekomenduojame tai padaryti kuo skubiau patogiausiu būdu – pasinaudojant VMI Elektroninio deklaravimo sistema“, - sako VMI prie FM viršininko pavaduotoja Vilma Vildžiūnaitė.

Priminimai siunčiami gyventojams, pasinaudojusiems didesniu nei priklauso neapmokestinamuoju pajamų dydžiu ir nepateikusiems deklaracijų bei nesumokėjusiems mokesčio. Visiems vėluojantiems pateikti deklaracijas VMI pradeda siųsti priminimus: Elektroninio deklaravimo sistemos vartotojai bus informuojami e. būdu, o kitiems siunčiami tradiciniai laiškai.

VMI primena, kad mokesčių mokėtojui, laiku (iki gegužės 2 d.) nepateikus pajamų mokesčio deklaracijos ir nesumokėjus priklausančių mokesčių, po deklaracijos pateikimo nuo gegužės 3 dienos skaičiuojami delspinigiai (0,03 proc. už kiekvieną dieną). Mokesčių inspekcija, kaip ir ankstesniais metais, pirmiausia informuoja mokėtojus, siekia, kad jie savarankiškai vykdytų mokestines prievoles, bet piktybiškai vengiančius mokėti mokesčius planuoja bausti ir už deklaracijų nepateikimą (bauda gali siekti 500 litų).

„Jei gyventojas susiduria su finansiniais sunkumais ir negali iškart sumokėti pajamų mokesčio, VMI ragina jį kreiptis dėl mokesčių atidėjimo ar mokėjimo išdėstymo dalimis“,- primena galimybę V. Vildžiūnaitė, akcentuodama, kad gyventojui toks būdas kainuos kur kas pigiau, nei vėliau gręsiantis lėšų areštas, išieškojimas iš turto ir t.t.

VMI primena, kad visą reikiamą informaciją mokesčių klausimais gyventojai ir bendrovės gali gauti paskambinę trumpuoju Mokesčių informacijos centro telefonu 1882, apsilankę VMI interneto svetainėje www.vmi.lt bei pasinaudodami VMI konsultacinės medžiagos kataloge sukaupta medžiaga. VMI Mokesčių informacijos centro trumpuoju telefonu 1882 teikiamos konsultacijos įrašomos ir yra lygiavertės rašytinėms.

Atgal