VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Europos Sąjunga

05 27. EP rinkimai: Europą drebina dešiniųjų pergalės

Sekmadienį finišavusiuose Europos Parlamento (EP) rinkimuose kaip niekad puikiai pasirodė euroskeptikų ir nacionalistų partijos, laimėjusios daugiausiai rinkėjų simpatijų Prancūzijoje, Didžiojoje Britanijoje, Danijoje ir kitose Europos Sąjungos (ES) šalyse, praneša "Reuters".
Prancūzijos premjeras Manuelis Valsas (Manuel Valls) kraštutinių dešiniųjų pergalę šalyje pavadino tikru "politiniu žemės drebėjimu", kurį dar labiau pabrėžė mažas piliečių aktyvumas. Negalutiniais duomenimis, prie balsadėžių Prancūzijoje atėjo 43 proc. rinkėjų, o daugiausiai piliečių simpatijų užtikrintai pelnė euroskeptiška ir antiimigracinė Mari Le Pen (Marrie Le Pen) "Nacionalinio fronto" partija, užsitikrinusi mažiausiai 22 vietas naujos sudėties Europos Parlamente. Kalbėdama savo rėmėjams, M. Le Pen tikino, jog, palaikydami jos partiją, piliečiai išreiškė savo tikrąją valią.
"Žmonės prabilo garsiai ir aiškiai (...), jie nebenori būti vadovaujami tų, kurie ateina iš už Europos Sąjungos (ES) ribų, neišrinktų technokratų ar Europos Komisijos komisarų. Jie nori būti apsaugoti nuo globalizacijos ir paimti savo likimą į savo pačių rankas", - kalbėjo "Nacionalinio fronto" lyderė.
Antrąją vietą Prancūzijoje pelnė buvusio prezidento Nikolia Sarkozi (Nicolas Sarkozy) populistinė UMP partija, surinkusi 21 proc. (18 parlamentarų) balsų, dabartinio šalies vadovo Fransua Olando (Francois Hollande) socialistai liko treti su 14,5 proc. balsų (12 parlamentarų).
Ne ką blogiau už M. Le Pen pasirodė ir britų antiimigracinė Didžiosios Britanijos nepriklausomybės partija (UKIP), laimėjusi 27,5 proc. balsų ir į EP pasiųsianti ne mažiau kaip 23 savo atstovus. Antrojoje vietoje liko britų leiboristai (25,4 proc., 18 parlamentarų), treti - premjero Deivido Kamerono (David Cameron) vadovaujami konservatoriai (23,9 proc., 18 parlamentarų).
Danijoje EP rinkimus taip pat laimėjo prieš imigraciją pasisakanti Liaudies partija, negalutiniais duomenimis, gavusi 26 proc. rinkėjų balsų ir į Briuselį pasiųsianti 4 europarlamentarus. Rasistine ideologija ir antisimetizmu dažnai kaltinama vengrų "Jobik" partija šalyje liko antra (14,7 proc. balsų, 3 parlamentarai), nusileidusi tik valdančiajai "Fideš" partijai (51,5 proc., 12 parlamentarų). Prieš islamą ir imigraciją pasisakanti Olandijos laisvės partija taip pat liko antroje vietoje, šios politinės grupės lyderis Gertas Vaildersas (Geert Wilders) Europarlamente ketina jungtis su Prancūzijos "Nacionaliniu frontu".
Vokietijoje daugiausiai rinkėjų palaikymo tradiciškai susilaukė šalies kanclerės Angelos Merkel (Angela Merkel) krikščionys demokratai, gavę 35,3 proc. balsų ir į EP pasiųsiantys mažiausiai 36 deputatus. Vokietijos valdančiojoje koalicijoje esantys socialdemokratai liko antri ir gavo 27,4 proc. balsų (27 parlamentarai).
Negalutiniais balsavimo rezultatais, visos Europos Sąjungos mastu geriausiai pasirodė dvi tradicinės EP partijos - "Socialistų ir demokratų aljansas", gausiantis bent 155 vietas, ir krikščionių demokratų Europos liaudies partija, užsitikrinusi mažiausiai 191 vietą. Šios partijos kandidatas į Europos Komisijos prezidentus, buvęs Liuksemburgo premjeras Žanas Klodas Junkeris (Jean-Claude Juncker) tikino esantis užtikrintas partijos pergale ir yra pasiruošęs tapti nauju Komisijos vadovu.
"Europos liaudies partijai (...) stipriai pirmaujant, esu pasiruošęs priimti Komisijos prezidento mandatą, - sakė politikas. - Šioje institucijoje turėsime aiškią proeuropietišką daugumą".

Atgal